ПОЛИТИЧКО-ПРАВНО НАСИЉЕ ПРОТИВ СРПСКЕ БИ СЕ МОГЛО ВРАТИТИ КАО БУМЕРАНГ

БиХ - Башевић

0
156

Правнополитичко насиље против Републике Српске, њених институција и предсједника Републике Милорада Додика, што је у најкраћем опис процеса који се води у Суду БиХ, његовим страним и домаћим креаторима могло би се вратити попут бумеранга који би разорио све оно на чему стоји ова државна заједница, изјавио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Страхиња Башевић.

Башевић је нагласио да то што они упорно гурају неуставност, нелегитимност и општу лакрдију као обиљежја пута у бољу будућност и то намећу као исправно тумачење – уопште не значи да већ уморна и политички обољела БиХ коју предуго држе као заморче у својим небулозним експериментима може преживјети операцију у коју су кренули, не узимајући у обзир шта је то ткиво које је држи у овом облику.

„Ако кренеш да радиш било шта у БиХ, а притом занемариш њен Устав, Дејтонски споразум и надлежности извршних и законодавних органа, онда у старту мораш бити свјестан да све то чиниш на њену штету, па не би било на одмет да о томе на вријеме размисле све ведете политичког Сарајева које се истовремено у њу заклињу и саучествују у њеном рушењу“, навео је Башевић у писаној изјави за Срну.

Он је истакао до ово није ни молба, а ни савјет, јер тешко је посавјетовати некога ко је одавно навикао да више вјерује сваком трећеразредном страном дипломати него својим очима, али јесте јасна порука да Република Српска и српски народ неће трпјети зулум и отимачину нити прихватити ишта мање од онога што јој гарантују уставна рјешења и Дејтонски споразум.

„Зато сви морају знати да је покушај развлашћивања Српске узалудан посао и исцрпљивање ове државне заједнице, коју у животу може оставити само унутрашњи дијалог њених народа у формату у којем неће бити столице за надобудне и недобронамјерне странце који БиХ третирају као заосталу колонију и недоношче. Република Српска то није и никада неће ни бити“, поручио је Башевић.

Рочиште предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора „Службеног гласника Српске“ Милошу Лукићу окончано је јуче без јасног става да ли ће бити настављено 30. јануара јер је Додикова одбрана затражила изузеће поступајућег судије Мирсада Стрике и још седам судија Суда БиХ.

Додик се први пут обратио у судници и истакао да је ријеч о политичком поступку, да је поштовао Устав Републике Српске, Дејтонски споразум и Устав БиХ. „Ово је силовање права и инквизиција“, оцијенио је Додик.