Богојављенско пливање за Часни крст данас на четири локације у Источном Сарајеву

0
246

Богојављенско пливање за Часни крст ове године одржаће се на четири локације у Источном Сарајеву, на подручју општина Источна Илиџа, Трново, Соколац и Пале.

На ријеци Жељезници у Војковићима, општина Источна Илиџа, традиционално богојављенско пливање за Часни крст, одржаће се осми пут.

Старт пливачке трке је испод Моста Ратка Мочевића, а за Часни крст ће се пливати 33 метра, која симболизују број година живота Исуса Христа. Побједник ће добити златник начелника општине Милоша Божовића, а остали учесници дипломе и медаље.

Slika

Претходно ће у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског бити служена Света литургија са почетком у 9.00 часова, а у 10.00 часова одржаће се велико освећење воде.

Литија ће испред храма кренути у 11.30 часова, када ће бити одржано и Богојављенско пливање. За 14.00 часова је планиран свечани ручак и додјела награда.

Богојављенско пливање организују Српско културно-умјетничко друштво „Војковићи“, општина Источна Илиџа и Црквена општина Војковићи.

У општини Трново на ријеци Жељезници, на локалитету излетишта Казани, богојављенско пливање за Часни крст биће одржано други пут.

Прије богојављенског пливања, у цркви Светог Великомученика Георгија у Трнову у 9.00 часова биће служена Света литургија, након чега ће у 10.00 часова услиједити велико освећење воде.

До сада је пријављено 15 учесника.

Старт пливачке трке заказан је за 12.00 часова. Манифестацију организују Туристичка организација општине Трново и Црквена општина Трново. За све учеснике биће уприличен ручак.

У општини Соколац, Пливање за Часни крст на Богојављење биће организовано на ријеци Биоштици у мјесту Кнежина. За Богојављенско пливање за Часни крст пријавило се тридесетак учесника.

Slika

Прво ће у Манастиру Пресвете Богородице у Кнежини у 9.00 часова бити служена литругија, а потом ће услиједити свечана литија до мјеста на коме ће бити освештана вода и спуштен Часни крст у ријеку.

За учеснике су обезбијеђени ручак и прикладни поклони, а за посјетиоце кувано вино и чај. Организатор овогодишњег пливања на Биоштици је соколачко Удружење грађана „Свети Василије Острошки“, уз подршку општине Соколац.

У Палама, на ријечи Прачи у насељу Николићи, богојављенско пливање за Часни крст биће организовано први пут.

Slika

У Цркви Вазнесења Господњег у Подграбу, у 9.00 часова биће служена Света литургија, док је велико освештање воде планирано у 10.00 часова.

Регистрација пријављених чланова, почеће од 11.00 часова код рибарског дома „Николићи“, а у 12.00 часова је освештање, након чега ће услиједити пливање за Часни крст.

Како је најављено, за све учеснике биће приређен ручак, додјела награда, признања и захвалница.