Светом литургијом у манастиру Пресвете Богородице у Кнежини и литијом до ријеке Биоштице почело је данашње, четврто по реду пливање за Часни крст у организацији Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ Соколац, Црквене и Општине Соколац.

фото: Инфо центар Соколац

Један од првих иницијатора богојављенског пливања, Мирослав Нешковић, казао је да су претходно била пријављена 33 пливача, али да се данас одазвало њих четрдесетак. Према његовим ријечима, уз Божију помоћ, све је протекло у најбољем реду.

фото: Инфо центар Соколац

Учесници су предност дали најмлађима, четрнаестогодишњем Урошу Мимићу са Пала и петнаестогодишњој Зворничанки Тамари Хајдуковић, јединој дами која се ове године одважила да плива за Часни крст. Млади Урош, чије је поријекло из наших крајева, имао је част да доплива први.

  • Данас сам први пут пливао за Часни крст. Драго ми је због тога, а свим учесницима бих честитао, јер су скупили снаге да по хладном и кишовитом времену пливају за Часни крст, казао је Мимић.
фото: Инфо центар Соколац

Предсједник Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ Милан Маричић  рекао је да је манифестација протекла у најбољем реду. Он је истакао да је ово четврто организовано пливање за Часни крст у Сокоцу.

  • Прве двије године пливало се на ријеци Каљини у истоименом мјесту, а два наредна десила су се овдје на Биоштици у мјесту Кнежина. Надам се да ће се ова традиција наставити и у годинама пред нама, казао је Маричић.
фото: Инфо центар Соколац

Начелник општине Соколац Милован Бјелица честитао је свима данашњи празник традиционалним поздравом „Бог се јави“.  Истакао је да је Општина Соколац један од покровитеља ове веома битне и значајне, духовне, националне и историјске манифестације која се организује од 2021. године, те изразио захвалност организаторима.

Богојављенско пливање за Часни крст ове године одржало се на четири локације у Источном Сарајеву, на подручју општина Источна Илиџа, Трново, Соколац и Пале.