Поскупљују цигарете у БиХ

0
135

Све цигарете „Творнице дувана Ровињ“ (ТДР) намијењене тржишту БиХ од 19. фебруара поскупљују за двадесет пфенига, открива КАПИТАЛ.

Управа ТДР јуче је донијела одлуку о повећању малопродајних цијена цигарета и о томе обавијестила Управу за индиректно опорезивање БиХ.

Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић потврдио је за КАПИТАЛ да су добили одлуку ТДР-а о повећању малопродајних цијена њихових производа.

– Сва лица која се баве прометом цигарета у БиХ морају прије почетка примјене нових малопродајних цијена пописати залихе и на њих обрачунати акцизу у складу са малопродајним цијенама – каже Ковачевић.

Он прецизира да се по паклици цигарета плаћа пропорционална акциза у износу од 42 одсто малопродајне цијене и фиксна акциза од 1,65 КМ по паклици и припадајући ПДВ. Ковачевић истиче да се у БиХ није дизала акциза за цигарете у 2024. години, те да је повећање цијена резултат пословне политике ТДР-а и ланчаног поскупљења разних других врста роба и услуга у процесу производње цигарета.

– Оно што је с аспекта наших прописа важно је то да у ту нову малопродајну цијену цигарета буду прецизно обрачунате важеће акцизе по паклици цигарета, а то је пропорционална у износу од 42 одсто малопродајне цијене цигарета и фиксна у износу од 1,65 КМ по паклици. Наравно на све то се обрачунава и 17% ПДВ-а, јер акциза улази у основицу за обрацун ПДВ-а – каже Ковачевић.

Од 19. фебруара биће скупље сљедеће цигарете: Filter 160, Dunhill, Lucky Strike, Rothmans, Eva Slims, Дива и Дрина.