На данашњи дан уведена је конвертибилна марка

0
174

Конвертибилна марка (ознака: КМ; кôд: БАМ) је национална валута Босне и Херцеговине од 1998. Уведена је на цјелокупном подручју Босне и Херцеговине замијенивши босанскохерцеговачки динар (БАД) по течају 1 КМ = 100 БАД. Стоти дио конвертибилне марке је фенинг.

Конвертибилна марка је одлуком Централне банке Босне и Херцеговине везана за еуро и свака издана новчаница има покриће у еурима. Фиксни курс је

1 КМ = 0,51129 € односно 1€ = 1,95583 КМ

Централна банка БиХ издаје домаћу валуту која има пуно покриће у девизним средствима.

Новчанице од 50 фенинга, 1, 5, 10, 20, 50 и 100 конвертибилних марака штампане су у француској штампарији Францоис-Цхарлес Обертхур, Фидуицаре у Паризу, а новчаница од 200 КМ у аустријској штампарији Öстерреицхисцхе Банкнотен унд Сицхерхеитсдруцк ГмбХ (ОеБС) у Бечу. Све новчанице су произведене у двије варијанте, осим 200 КМ која је иста за оба ентитета.

Прва серија

У првој серији са номиналним датумом издавања 22. јуна и 27. јула 1998. године, изашле су новчанице у апоенима од 50 фенинга, 1 марке, 5, 10, 20 50 и 100 марака. Новчанице су препознатљиве по томе, на лицу новчанице у десном доњем углу, испод потписа гувернера Централне банке Босне и Херцеговине, нема године издавања.

Банкар из далеког Новог Зеланда стиже 1997. године у ратом разорену Босну и Херцеговину са наизглед немогућим задатком.

Са искуством из земље која вековима није ратовала, треба да уједини монетарни систем земље где сваки народ користи свој новац.

„Срби су користили југословенски динар, Хрвати хрватску куну, Бошњаци босански динар који су увели током рата. Једина валута коју су користили сви делови земље била је немачка марка“, каже Питер Никол, први гувернер Централне банке Босне и Херцеговине (БиХ) за ББЦ.