Сјећање на чувеног ратног хирурга Драгољуба Лазаревића

0
633
Фото: Соколац срце Романије

У Београду је, 18. јануара 2022. године, преминуо познати хирург Драгољуб Лазарeвић, који је највећи дио радног вијека провео у сарајевској Војној болници и Болници Главног штаба Војске Републике Српске у Подроманији, код Сокоца.

Драгољуб Лазаревић рођен је 21. јануара 1932. године у Сиоковцу код Јагодине, а у Војној болници у Сарајеву, чувеној здравственој установи, важио је за изузетног стручњака, једноставног и скромног човјека који је у својој професији био раван најспособнијим свјетским хирурзима.

Био је хирург свјетског гласа, али, прије свега, велики човјек и хуманиста, навели су из општине Соколац.

Доктор Лазаревић имао је чин пуковника, али је у опхођењу са колегама и пацијентима плијенио једноставношћу, која је и тешко обољелим враћала вјеру у живот и храбрила их да истрају у борби са болешћу.

Романијци ће доктора Лазу посебно памтити по ономе што је чинио и учинио у току Одбрамбено-отаџбинског рата, када је у Болници Главног штаба Војске Републике Српске, заједно са колегама Боришом Стојановићем, Томиславом Таушаном, Симом Билбијом, Зораном Чампаром, Сладом Турунташем, Ратком Радовићем, другим љекарима и осталим медицинским особљем, спасио стотине живота војницима и цивилима различитих вјера и нација.

У овој установи, осим војника, лијечили су се становници општина Рогатица, Хан Пијесак, Соколац, Олово, Илијаш, Стари Град, те дијелова општине Горажде, као и пацијенти који су долазили из болница „Жица“, „Јагомир“ и „Коран“. Од јуна 1993. до маја 1995. године, овдје су лијечени и цивили из муслиманске енклаве Жепа. Доктор Лазаревић је обављао дужност начелника Хируршког одјељења.

У подроманијској Болници Главног штаба Војске Републике Српске дочекао је одлазак у пензију. Није крио задовољство када му је начелник Болнице, његов колега доктор Томислав Таушан предао Орден Карађорђеве звезде, којим га је одликовао предсједник Републике Српске Радован Караџић.

Скроман, као и увијек, ни тада није говорио о својим заслугама, већ о херојству свих радника Болнице, који су у најтежем времену положили испит из хуманости и човјекољубља.