Радници соколачке Установе за предшколско васпитање и образовање од јуче у штрајку

Услов за наставак рада исплата плате за јул 2023. године.

0
431

Како је јуче око 15 часова објавио Савез синдиката Републике Српске, радници соколачке Установе за предшколско васпитање и образовање ступили су, након штрајка упозорења, у генерални штрајк, од којег, како наводе, неће одустати док се не испуне њихови захтјеви.

Према ријечима предсједнице Синдикалне организације соколачког обданишта, Јоване Булајић, једногласно је усвојена одлука о ступању у генерални штрајк. Истиче да је штрајк, као и претходни, организован у складу са прописаним Законом.

  • Имамо потпуну подршку Синдиката образовања науке и културе Републике Српске и Савеза синдиката Републике Српске, наших колега и већине родитеља. Не желећи да угрозимо било кога, поручујемо да нећемо одустати од наших захтјева, а то је исплата јулске плате из 2023. године, те редовна исплата осталих плата, казала је Булајић.

Из Синдикалне организације поручили су да су њихови захтјеви скромни и разумни, те да су све њихове активности усмјерене искључиво на обезбјеђивање основне егзистенције њихове дјеце и породица.

фото: Инфо центар Соколац, начелник Општине Соколац, Милован Бјелица

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истиче да је од јануара 2023. године, до данашњег дана, јануара 2024. године, радницима соколачког вртића исплаћено 13 личних доходака, од тога два у посљедњих мјесец дана. Он напомиње да је тачно да постоје кашњења у исплатама још из периода 2012. и 2013. године, када је постојао заостатак од 6 плата.

  • Нисам желио да те плате пропадну, па смо у том периоду наставили да исплаћујемо заостале личне доходке, иако је била истекла буџетска година. Радио сам и доносио одлуке у интересу запослених радника. Сви који су ступили у радни однос у том периоду знали су за кашњење плата од шест мјесеци, али су упркос томе ступили у радни однос. Раднице које су требале да оду у пензију, по тадашњој уредби, остале су да раде, истакао је Бјелица.

Начелник Бјелица истиче да се од тог периода па до данас непрестано радило на стварању што бољих услова за рад и боравак у Установи за предшколско васпитање и образовање Соколац.

  • Познато је колико је Општина Соколац уложила у локални вртић. Од вањске расвјете, видео надзора, замјене столарије и утопљавања, измјене крова, улагања у дидатктичку опрему, па до бројних других пројеката које смо успјешно спровели, казао је Бјелица.

Начелник Бјелица сматра да ово није ни први, нити посљедњи штрајк радника, јер, како тврди,  политички опоненти не налазе други начин опструкције рада Општинске администрације и начелника. Према његовим ријечима то је осмишљен сценарио, јер нико од њих не нуди било какву алтернативу, приједлог и рјешење.

фото: Инфо центар Соколац, Мирјана Субашић, вршилац дужности директора Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац

Вршилац дужности директора Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац, Мирјана Субашић, истакла је да је упозната са обуставом рада и захтјевима које радници упућују.

  • Синдиклана организација наше Установе је 15. јануара донијела једногласну одлуку о ступању у генерални штрајк, који је почео 22. јануара 2024. године. Радници потражују исплату и јулске плате, како би наставили са радом и вршењем својих свакодневних обавеза. Исплата плате за јул 2023. године, значила би изједначавање дуговања према радницима наше Установе са дуговањима која постоје према радницима општинске администрације. Запослени у предшколској установи тренутно зарађују седму плату, а поред тога дугује им се и двадесет пет топлих оброка, регрес за протекле двије године, као и неизмирени порези и доприноси од 2020. године, навела је она.

Према њеним ријечима, услов да би радници наставили са радом је исплата јулске плате из прошле године.

Тврдњама да је захтјеве из достављеног упозорења пред званични штрајк испунио, начелник Бјелица закључио је да сумња да се иза свих дешавања крије намјера да се Установа за предшколсло васпитање и образовање Соколац стави у својину Јавно-приватног партнерства, што како каже, Општна Соколац неће дозволити.