Историјска занимљивост: Свети Сава се упокојио на данашњи дан

0
2678

На данашњи дан, 25. (12.) јануара 1236. године, у ондашњој бугарској царској престоници Велико Трново од посљедица упале плућа, упокојио се утемељивач Српске православне цркве архиепископ Свети Сава (1219-1233).

Убрзо након светитељеве смрти Српска православна црква донијела је одлуку да се редовни молитвени и литургијски спомен на ову јединствену и по много чему изузетну личност српске националне историје не врши на дан смрти Светог Саве, већ два дана касније.

На тај начин је успостављена вишевјековна традиција обиљежавања Савиндана на датум 27. јануар.

Датум молитвеног прослављања помјерен је, са 25. на 27. јануар, како би прошла вишедневна богослужбена прослава Богојављења (црквеним рјечником речено: оданије Богојављења).

То је учињено да би прослава Савиндана била богослужбено комплетна и ,,неометана’’ химнографијом и богослужбеном прославом Теофаније.

Додатно је занимљиво то да Руска православна црква, као и светогорска монашка заједница (изузев Хиландара), Савиндан и у ово наше вријеме обиљежавају на дан светитељеве смрти (25. јануара), а не са два дана закашњења како је то код СПЦ већ уобичајено.