ЈЕДНОЧАСОВНИ ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА ЈЕР РАДНИЦИ ПОЛА ГОДИНЕ НЕМАЈУ ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ

Република Српска - Источно Сарајево - Дом здравља

0
191
Фото: СРНА

Радници Дома здравља Источно Сарајево одржали су данас једночасовни штрајк упозорења како би указали на тешку финансијску ситуацију и чињеницу да више од шест мјесеци немају здравствено осигурање.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Дома здравља Милан Ракита затражио је од надлежних хитно рјешавање проблема у овој здравственој установи и најавио да ће запослени, ако не буду уважени њихови захтјеви, а прије свега уплата доприноса, ступити у генерални штрајк.

Ракита је рекао новинарима да међу радницима Дома здравља има онколошких пацијената и дијабетичара за које се чак скупља помоћ како би купили лијекове.

Он је навео да су општине оснивачи Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа протеклих година веома слабо помагале рад Дома здравља.

„Прошле године општина Источно Ново Сарајево нам је дала помоћ од 130.000 КМ, а посљедњим ребалансом смо добили 100.000 КМ. Источна Илиџа нам је за исти период дала само 40.000 КМ, а било је речено да ће нам ребалансом дати још 50.000 КМ, што није урађено“, рекао је Ракита.

Он је рекао да Дом здравља пружа услуге за 21.000 пацијената, те указао на то да су љекари породичне медицине преоптерећени јер дневно примају и 50 до 60, а некада чак и до 90 пацијената, као и да Дом здравља има само једног гинеколога на 8.000 пацијената.

Фото: СРНА

Према његовим ријечима, од оснивача је затражена сукцесивна уплата заосталих доприноса из буџета општина, као и да за директора или замјеника директора буде биран радник Дома здравља, јер ће се тако остварити уштеда, а не као што је до сада рађено да се именују људи са стране.

„Љекари се не шаљу на специјализације. Специјалистима су истекли уговори и слободни су да иду у друге установе, а у том случају Дом здравља би могао остати без медицинског кадра“, упозорио је Ракита.

Представник Синдиката доктора медицине Српске – Дома здравља Источно Сарајево Данко Васиљевић рекао је да је већина од 121 запосленог радника потписима верификовала пристанак на данашњи штрајк упозорења.

Он је подсјетио да су се у више наврата обраћали Фонду здравственог осигурања Републике Српске ради повећања уговорених средстава Дому здравља, пошто се у њему лијечи велики број пацијената са хроничним обољењима који захтијевају терапију и дијагностичке процедуре, због чега су трошкови њиховог лијечења велики.

„У том погледу очекујемо помоћ. По Закону о здравственој заштити, локалне заједнице су обавезне да суфинансирају рад домова здравља“, нагласио је Васиљевић.