Скупштина општине Соколац- На 9. ванредној сједници усвојена Одлука о задужењу ЈКП „ Соколац“ у износу од 350.000 КМ

0
536
фото: Инфо центар Соколац

Након кратког десетоминутног засиједања, одборници Скупштине Општине Соколац, једногласно су усвојили Приједлог Одлуке о давању сагласности на кредитно задужење ЈКП „Соколац“. Овај Приједлог био је и једина тачка данашњег Дневног реда.

фото: Инфо центар Соколац, Митар Пржуљ, самостални стручни сарадник за приватно предузетништво

Извјестилац Одлуке Митар Пржуљ, самостални стручни сарадник за приватно предузетништво, образложио је да се сагласност односи на кредитно задужење у износу од 350.000 КМ, а поменута новчана средства утрошиће се на набавку комуналног возила, улагање у одржавање топловодних инсталација, отплату дуга према Пореској управи Републике Српске, као и измиривање обавеза према добављачима.

  • Јавно комунално предузеће „Соколац“ ће се дугорочно задужити по каматној стопи до 8% на годишњем нивоу, а рок доспијећа је до 7 година, нешто краћи од рока из претходне одлуке. За ово задужење имамо и гаранцију Гарантног фонда Републике Српске до вриједности 30% од вриједности кредита, казао је Пржуљ.

Пржуљ подсјећа да је претходна Одлука из септембра 2023. године ван снаге, а њом је било предвиђено задужење локалног комуналног предузећа у износу од 500.000 КМ.

фото: Инфо центар Соколац

Штрајк запослених у Установи за предшколско васпитање и образовање Соколац није био тема данашњег одборничког окупљања.

фото: Инфо центар Соколац, Шеф клуба одборника Савеза независних социјалдемократа Ђорђе Радић

Шеф клуба одборника Савеза независних социјалдемократа, Ђорђе Радић, истакао је да је о овој теми било бесмислено говорити без присуства начелника општине Соколац, Милована Бјелице.

  • Имали смо идеју да проширимо Дневни ред, али с обзиром да начелник Бјелица није био присутан на данашњој сједници, пратићемо дешавања и став Скупштине Општине Соколац по питању штрајка у Установи за предшколско васпитање и образовање. Подржали смо начелникову Одлуку о задужењу ЈКП „Соколац“, за коју менаџмент предузећа тврди да је довољно како би се сервисирале обавезе које имају, а које су у заостатку због нередовне исплате гранта Општине Соколац. Претходни приједлог начелника било је задужење од 600.000 КМ, што нисмо прихватили. Надамо се да ће им ова кредитна средства макар краткорочно ријешити проблеме, казао је Радић.

Одборници сматрају да је данашњом Одлуком олакшан рад ЈКП „Соколац“ и да гријна сезона неће бити доведена у питање.