У Сокоцу прикупљено 30 јединица драгоцјене течности

Акција добровољног даривања крви

0
304
Фото: Инфо центар Соколац

Актив добровољних давалаца крви који дјелује у оквиру општинског Црвеног крста „Романија“ организовао је данас акцију добровољног даривања крви у Сокоцу, на којој је прикупљено 30 јединица драгоцјене течности.

Поменута акција, као и све претходне, одржана је уз помоћ Службе за трансфузиологију Болнице „Србија“, за чије залихе се крв и прикупља.

Фото: Инфо центар Соколац

Шеф ове Службе доктор Јелена Стојановић Лукић навела је да је ово прва акција добровољног даривања крви у овој години, те захвалила организаторима који прате потребе становника Источног Сарајева.

  • Када је у питању јануар, ми увијек понављамо да је то један од два мјесеца у години када је смањен број доборовољних давалаца крви у нашој Служби. Међутим, поред тога, овог јануара имали смо и повећан број оперативних програма у односу на претходне године, те повећан број издатих јединица крви, тако да су се резерве крви доста смањиле. У одређеном моменту је био велики притисак на породицу да пронађе добровољне даваоце, односно да нађе намјенске даваоце. У посљедњих седам дана, али и са овом акцијом, резерве ћемо значајно поправити, тако да у наредном периоду очекујемо да се вратимо у неки нормалан рад. Јако смо задовољни бројем добровољних давалаца крви, који се из године у годину повећава, али се истовремено повећава и број јединица издате крви. Сваки пут апелујем на људе који су здрави да дођу и дарују крв, јер је то укупно 15 минута нечијег времена и заиста је велики проблем када се мора тражити крв. Крв увијек мора да чека пацијента и крви увијек има у резерви за хитне случајеве – нагласила је доктор Стојановић Лукић и још једном подсјетила да је даривање крви здраво за сваку особу.

Сокочанин Предраг Ковачевић данас је дао крв 31. пут, а како истиче, први пут је то било 2012. године.

  • Одазивао сам се често организованим акцијама, као што је то случај данас, али и људима којима је требало приликом одређених операција. Поред тога, давао сам крв гдје год је требало, у Бањалуци, Будви, Добоју и Фочи – истакао је Ковачевић.
Фото: Инфо центар Соколац

Лазар Комленовић је данас дао крв четврти пут, а главни разлог је хуманост прије свега.

  • Мој покојни ујак је био вишеструки давалац крви, даривао је крв преко тридесет пута, па сам се угледао на њега. Већина мог друштва се прикључила породици добровољних давалаца крви. Морам нагласити да сам неколико пута био спријечен да дам крв, врате ме јер се дешавало да сам прехлађен, али трудим се и трудићу се да што више пута дарујем крв – увјерио је Комленовић.

Волонтер Црвеног крста „Романија“ Владан Јанковић подсјетио је да је претходна акција организована прије непуна два мјесеца, те је из тог разлога одзив нешто мањи него што је то било прошлог пута, када је прикупљено 60 доза крви.

  • На позив Службе за трансфузиологију Болнице „Србија“, ми смо организовали ову акцију у нешто краћем временском року, него што је то предвиђено календарски. Имали смо пријављена 42 даваоца а прикупљено је 30 јединица крви. Наши пријатељи из Гацка, нису се могли одазвати нашем позиву данас због такође времена које је потребно да прође између два даривања крви, за мушкарце три, а за жене четири мјесеца – нагласио је Јанковић.

Он је позвао све младе људе да се прикључе у доборовољно даривање крви, јер је то један хуман чин којим се може спасити нечији живот.

У оквиру данашње акције, вишеструким даваоцима уручене су захвалнице.