Стевандић са члановима Асоцијације ветерана ВРС: Процесиурање злочина над Србима се намјерно одугловачи

0
60
Фото: РТРС
Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је данас у Бањалуци са члановима Асоцијације ветерана специјалних јединица Вojске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Српске (Гарда Пантери – Бијељина, Вукови са Дрине – Зворник, Вукови са Вучијака и 65. заштитни моторизовани пук) о статусу и проблемима бораца ВРС који су хапшени од стране СИПЕ по налозима Тужилаштва БиХ.

Припадници Асоцијације упознали су Стевандића о малтретирању и хапшењу припадника ВРС који су хапшени по налогу Тужилаштва БиХ, те о двоструким стандардима и неправди кад је у питању однос према борцима из Републике Српске и тзв. Армије БиХ. Изразили су забринутост због системског злостављања оптуженика и њихових породица, наглашавајући да су ти поступци недопустиви.

Припадници Асоцијације исказали су своје незадовољство радом институција који се баве процесуирањем злочина над Србима, сматрајући да се такви случајеви намјерно одуговлаче.

Стевандић је састанку је рекао да је потребно подузети активности за заштиту статуса и права бораца. Посебан нагласак ставио је на пружање адекватног правног поступања, како би се спријечило угрожавање права осумњичених припадника Војске Републике Српске.

У том контексту, нагласио је да, без оправдавања или брањења било каквог злочина, сви оптужени морају имати једнака права и статус, било да се ради о особама из Републике Српске или Федерације.

На састанку је одлучено да се о овој теми расправља путем округлих столова, који ће заједно са активностима Законодавног обора и одлукама Народне скупштине Републике Српске, за циљ имати потпуно расвјетљавање ове теме.