ВИШЕГРАД ЈЕДАН ОД СИМБОЛА СРПСКЕ

Република Српска - Вишеград - привредници

0
211
Фото: СРНА

Вишеград има потенцијал да се развија у различитим видовима туризма, а његов географски положај доприноси развоју и бољој промоцији оптшине, и уз све што ради Андрићград, општина и хидроелектрана, Вишеград је један од симбола Републике Српске, поручено је на дружењу привредника Вишеграда, којем је присуствовао и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Кошарац је обраћајући се присутнима нагласио да су упорност и идеје људи, уз подршку владајуће структуре и институција, привредницима мотив да наставе да раде, што је евидентно у билансима пословања.

„Вишеград има срећну околност што има хидроелектрану која је стуб развоја енергетског система Републике Српске, што је чини енергетски безбједном и сигурном. Драго ми је што на овом скупу видим људе из различитих политичких структура, људе који су некада водили овај град, људе који су водили одређене привредне активности овог града, млађе структуре које показују локал патриотизам и показују огромну љубав према Вишеграду и чине да Вишеград буде један од симбола Републике Српске“, рекао је Кошарац.

Он је напоменуо да је Република Српска финансијски и политички стабилна, да има врло јасан курс, а то је очување капацитета Републике Српске и уставног капацитета.

„Желим да кажем да је моје опредјељење, као замјеника предсједавајућег Савјета министара, да представљам политику Републике Српске у институцијама БиХ, да артикулишемо све наше потребе у домену наших надлежности. Посебно ме импресионира чињеница што сваки пут када се сретнемо, било у Вишеграду или негдје друго, начелник општине пита шта се може помоћи Вишеграду“, навео је Кошарац.

Он је навео да се мора искористити брза цеста према Котроману и Сарајеву као компаративна предност у стратешком планирању озбиљне привредне активности у овом граду.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да годишња окупљања на овом скупу омогућавају да се по традицији, анализира шта је учињено, да се чују нове идеје и оствари заједнички циљ – одржив привредни раст.

„Развојни привредни оптимизам и позитиван тренд општине темељимо прије свега на запошљавању људи са подручја ове општине, те изврсној сарадњи са вриједним привредницима. С тим у вези, непрестано стварамо бољи оквир за те активности и пружамо подршку свим заинтересованим инвеститорима“, рекао је Ђуревић.

Он је нагласио да ова власт ради за добробит свих грађана, а тежиште ставља на јачање привредне основе, финансијску снагу буџета, на подизање друштвеног стандарда, рјешавање свих проблема у надлежности, те промоцији туристичких потенцијала.

„Остварења којима се поносимо као и сва она која нас очекују, не би била реализована без подршке и сарадње са Владом Републике Српске, успјешних власника предузећа, инвеститора из Србије и зато упућујем захвалност свима онима који су својим залагањем и радом помогли реализацији наших циљева и задатака. Министарство споњне трговине и економских односа БиХ је општину Вишеград помогло кроз бројне пројекте на чему смо посебно захвални“, рекао је Ђуревић обраћајући се присутнима.

Привредник из Вишеграда Милан Ђукановић рекао је да ове године славе 25 година постојања фирме „МЦ Аутометал“.

„У последње три године смо значајно улагали у наш производни програм, прије свега у куповину це-ен-це машина које су значајно квалитетније, брже, боље и поузданије и са тим карактеристикама смо успјели д изађемо на тржиште ЕУ, прије свега Њемачке гдје су наши највећи купци. Могу са поносом, послије три године рада да кажем да смо тренутно на педесет посто увоза. У претходној години имали смо значајне пројекте са Каритасом, гдје смо направили успјешну причу. Захвалио бих се општини, Влади Републике Српске и Министарству привреде и предузетништва, мининстру Сташи Кошарцу који нам увијек излази у сусрет“, рекао је Ђукановић.

Организовање привредног дружења помогла је хидроелектрана Вишеград.

Састанку привредника присуствовали су начелници из Рогатице, Новог Горажда, Чајнича и Рудог, директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељко Перишић, привредници из Вишеграда и регије, као и представници јавног и друштвеног живота општине Вишеград.