Радио Републике Српске прославља 57. рођендан

0
58
Фото: РТРС
Исписивање историје радија почело је 2. фебруара 1967. године, када је почео да ради тадашњи Радио Бањалука.
Крајем 1993. године, са Српским радијом Пале, интегрисан је у Српску радио-телевизију, а данашњи Јавни медијски сервис Радио-телевизију Републике Српске.

Општински радио, који је прерастао у регионални, у првим годинама након оснивања имао је велико искушење – Бањалуку је задесио катастрофални земљотрес 1969. године, а Радио Бањалука емитовао је више о 17.000 огласа и обавјештења који су грађанима били од значајне користи у тим дешавањима.

Програм је емитован из камп-приколице, а припреман у шатору због тога што је зграда, у којој је Радио био смјештен, била оштећена.

У историју нашег радија уткана је и заоставштина Српског радија из Пала који је основан у априлу 1992. године. Одбрамбено-отаџбински рат донио је нова искушења и престројавања, а неколико стотина емисија и извјештаја с прве линије одбране Републике Српске, доказ су да су наши ратни репортери обавили један од најквалитетнијих и најкориснијих послова у историји Радија Републике Српске.

Радио који је мијењао име, од Радија Бањалука до Српског Радија и Радија Републике Српске, свједочио је о тешким, али и о радосним тренуцима у историји Српске и њеног радија.