Први четвртак у мјесецу фебруару утемељен је као дан који се у цијелом свијету обиљежава као Свјетски дан избора. Централна изборна комисија Босне и Херцеговине већ годинама промовише ту иницијативу, а овај дан обиљежила је и Општинска изборна комисија Соколац.

Предсједник Општинске изборне комисије Соколац Драган Башевић, истакао је, да је овај дан, поред обавезне свечане сједнице, подразумијевао и радни дио, а посљедњи пут Комисија је засиједала у проширеном саставу, јер ће од сада ово тијело чинити три стална члана, без досадашњих замјенских чланова.

  • Поред промовисања поменуте иницијативе, објашњен је комплетан изборни процес, као и акти за правилно провођење избора. Све одлуке о којима смо разматрали, као и до сада, једногласно су усвојене, казао је Башевић.

Он се на коректној сарадњи захвалио досадашњем члану, Мирку Вуковићу, као и садашњим- Јелени Ђурковић и Милијани Дрињак, те Славиши Петрићу, који је ангажован као референт за бирачки списак. Истакао је да ће већ у наредном периоду, најкасније у марту добити календар активности, с обзиром да је ова година, година локалних избора.

  • Према Изборном закону БиХ локалне изборе финансирају локалне заједнице. У нашем случају тај износ је око 60.000 КМ. Видјећемо како ће то тећи ове године, јер поједине обавезе нисмо измирили још од претходних избора. Према одлуци ЦИК-а поновно бројање гласова биле су дужне платити локалне заједнице, што у нашем случају није учињено, рекао је Башевић.
фотографија уступљена Инфо центру

Активности овог тијела интензивније су када је година изборна, тако да ће већ 7. фебруара чланови локале изборне комисије присуствовати обавезној обуци која ће се вршити у Сарајеву.

  • Након обавезне обуке кроз коју пролазе сви наши чланови креће припремна фаза, о којој ће јавност, путем медија бити на вријеме обавијештена. Доћи ће до премијештања појединих изборних мјеста. Ријеч је изборним мјестима која не испуњавају јасне прописе ЦИК-а БиХ, којима је одређено да просторија има тачно одређене карактеристике, адекватан прилаз за лица са инвалидитетом и слично.

Оно што Башевић истиче као важно је чињеница да ниједно бирачко мјесто на подручју општине Соколац није укинуто, иако одржавање избора на појединим, удаљенијим бирачким мјестима, у руралним подручјима изискује додатни трошак и ангажованост.

  •  На овим мјестима је мали број бирача, али смо одлучили да их задржимо. Такође, у наредном периоду одредићемо тачне локације гдје ће се све одржавати гласање. Посебно се захваљујем људима који нам своје просторе дају на кориштење без накнаде. Такав је примјер Висока школа за услужни бизнис Соколац, која нам учионице уступи када организујемо поједине обуке и предавања, казао је Башевић.

Према Башевићевим ријечима број бирача у општини Соколац је око 10.000. Они гласају на 24 бирачка мјеста, од чега су 22 редовна и додатна два, за гласаче у одсуству и бирачко мјесто за непотврђене гласачке листиће.