Велико интересовање за изградњу кућа за одмор

0
198

Хан Пијесак је, низом активности и пројектима чија је реализација у току, на правом путу за развој туризма, о чему говори и податак да је у прошлој години на подручју ове општине продато више од 270 плацева за изградњу кућа и викендица, рекао је Срни начелник ове локалне заједнице Слободан Ђурић.

Ђурић је навео да је до краја 2023. на подручју Хан Пијеска изграђено укупно 107 кућа и викендица, што је још један доказ да је ово подручје са природним љепотама постало интересантно за посјетиоце.

„Ми предвиђамо у овој години да ће на Хан Пијеску бити грађено око 200 кућа и викендица“, рекао је Ђурић.

Он је подсјетио да у ову причу о изградњи није ушао податак да је у будућем „Краљевом насељу“ у плану изградња још око 300 објеката за одмор, у непосредној близини недавно отвореног Ски-центра „Игришта“, на рубу општина Хан Пијесак и Власеница.

Ђурић је изразио задовољство због повећане потражње за посјетом гостију на Хан Пијеску и истакао да су због тога одборници ових дана прихватили и мање повећање боравишне таксе, која је од 2016. износила једну конвертибилну марку, по оствареном ноћењу у сваком угоститељском објекту за смјештај.

Према његовим ријечима, та средства ће се, посредством Туристичке организације, вратити свим установама од локалног значаја.

Ђурић је нагласио да је неопходно да сви у овој локалној заједници морају дати свој допринос, очувањем и уређењем животне средине, домаћинским односом и гостопримством, како би гости пожељели да поново дођу и понесу лијепе утиске.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске почетком новембра прошле године и званично прогласила Хан Пијесак ваздушном бањом, уз образложење да се на овом подручју налази љековит фактор, односно ваздух/клима са љековитим својствима утврђеним у одговарајућем Извјештају према подацима из јула 2021. године.

Ђурић је навео да је у овој локалној заједници обезбијеђено и организовање пружања услуга здравствене заштите и превенције болести и постоје адекватни објекти туристичке инфраструктуре у складу са важећим Правилником.

Он је рекао да је ово мјесто већ препознатљиво по неколико етно-угоститељских објеката, планинарским скуповима и могућностима за организовање брдског бициклизма.

Ђурић је истакао да се Хан Пијесак налази и на магистралном путу који повезује дио БиХ и Србије са туристичким дестинацијама – Јахорина и Јадран.

Он је рекао да Хан Пијесак спада у групу ријетких насељених мјеста са надморском висином од 1.100 метара, а окружују га планине са највишим врховима Велики Жеп /1.537 метара/, Јаворник 1.219 метара, Студена Гора /1.149 метара/ и Трешњевац /1.245 метара/, те да локално Шумско газдинство „Височник“ располаже комплексом од 20.000 хектара високоекономске шуме, због чега је ово подручје одавно познато по здравој планинској клими.

Ђурић је подсјетио да су подаци још из времена Аусторугарске указали да на подручју Хан Пијеска има доста озона у ваздуху, што је био један од повода да краљ Александар Карађорђевић 1919. почне изградњу Љетне резиденције у овом мјесту, јединог таквог објекта у БиХ.

Са почетком грађевинске сезоне 2023. почела је и реконструкција Виле Карађорђевића, која ће за неколико година, како су најавили из локалне управе Хан Пијесак, бити враћена у првобитно стање с почетка двадесетих година 20. вијека.

„Вила Карађорђевић ће као отворени културно-историјски и угоститељски објекат са смјештајем бити стуб развоја туризма романијског платоа“, истакао је Ђурић.