ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О БЕСПЛАТНИМ СИСТЕМАТСКИМ ПРЕГЛЕДИМА БОРАЦА

Република Српска - Источно Ново Сарајево - здравство

0
93
Фото: СРНА

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, директор Болнице „Србија“ Небојша Шешлија и предсједник општинске Борачке организације Драгиша Тушевљак потписали су данас споразум о организацији бесплатних систематских прегледа за борце Војске Републике Српске настањених у овој локалној заједници.

Катић је навео да је ријеч о наставку акције која је успјешно реализована и прошле године, када је превентивно прегледано око 170 бораца.

„На овај начин не изражавамо само захвалност људима који су бранили Републику Српску, већ бринемо о њиховом здрављу. Ти људи су своје најбоље године провели у немогућим ратним условима“, рекао је Катић новинарима након потписивања споразума.

Он је захвалио Шешлији и медицинском особљу Болнице „Србија“ који су брзо и ефикасно завршили прегледе, те најавио да ће овакав вид систематских прегледа постати пракса у наредним годинама.

Шешлија је истакао да су превентивни прегледи изузетно битни у комплетном здравственом систему, јер се тако потенцијални здравствени проблеми могу на вријеме открити и брзо дјеловати.

Према његовим ријечима, партнерство у овом пројекту је најмање што Болница „Србија“ може учинити за борачке категорије, без којих не би било Републике Српске.

„Општина Источно Ново Сарајево ће у наредних десетак дана објавити јавни позив на који ће борци моћи самоиницијативно да се пријаве. Након тога ћемо у складу са могућностима у нашој установи пацијенте позивати и вршити све неопходне прегледе, а уколико буде било потребно пацијенти ће бити упућени на додатне прегледе и евентуално лијечење“, појаснио је Шешлија.

Предсједник општинске Борачке организације Драгиша Тушевљак навео је да су систематски прегледи резултат добре сарадње општинске администрације и начелника општине са Борачком организацијом, похваливши што су млади људи који данас воде важне институције веома посвећени борачким категоријама и афирмацији ове Борачке организације.

Он је позвао борце да се обавезно јаве на позив, наводећи примјер и да је и сам прошле године урадио систематски преглед, када му је откривен одређени здравствени проблем, који је послије успјешне операције у Болници „Србија“ успјешно ријешен.

„Сви смо ми током рата били изложени стресним ситуацијама, а послије и радијацији изазваном НАТО бомбардовањем, тако да бих свим саборцима савјетовао да обавезно изврше превентивни преглед“, рекао је Тушевљак.

Тушевљак је појаснио да се на јавни позив могу пријавити сви борци од прве до седме категорије који имају рјешење о категоризацији уз приложене копије рјешњења и копију Ципсове пријаве као доказ да су становници општине Источно Ново Сарајево.