ОТВОРЕНА ОЛИМПИЈСКА ИЗЛОЖБА

Република Српска - Олимпијски центар "Јахорина" - ЗОИ

0
201
Фото: СРНА

У полазној станици гондоле „Пољице“ на Јахорини данас је отворена изложба у част 40 година од одржавање Зимских олимпијских игара /ЗОИ/ у Сарајеву коју чине уникатни реквизити, скијашка одијела из времена олимпијаде, аутентична бакља, најстарија мапа Јахорине и многи други антиквитети.

Изложбу су посјетили и олимпијци из Сарајевско-романијске регије, док је од 16.15 часова планирана парада ратрака Пољице са „Вучком“, те демо спуст ски-школе са бакљама на стази „Пољице“.

Директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић рекао је да су припремили богат културни, забавни и друштвени програм како би оживјели дух заједништва.

„Треба да наставимо да радимо тим путем у заједници, да примовишемо љубав, помирење, поштовање. Јахорина је једина планина у региону која спаја све људе, тако да данас скијају људи из Сплита, Љубљане, Београда и сви су овдје добродошли. Овдје живи народ који је најбољи домаћин на свијету и то даје посебну енергију Јахорини“, рекао је Љевнаић на конференцији за новинаре поводом отварања изложбе.

Он је подсјетио да су јуче отворили изложбу у Сарајеву умјетнице Александре Кокотовић поводом Олимпијаде, те захвалио и олимпијцима јер су допринијели развоју и промоцији скијања, планинског спорта, као и Ђорђу Кардуму, Томи Лопатићу, породици Стевановић и кустосу музеја Марији Нишић за прикупљене експонате.

„Идеја је да се сваки гост који дође на планину подсјети како је то изгледало 1984. године и да експонате које су прикупили са поносом истакну на Јахорини“, рекао је Љевнаић.

Он је нагласио да су посљедњих неколико година, захваљујући предсједнику Републике Српске Милораду Додику, на Јахорини имали много више радова на инфраструктури него те 1984. године, тако да је сада Јахорина нов, модеран ски-центар који је лидер у региону.

Према његовим ријечима, Јахорина има двије гондоле, три нова шестосједа, четири нова лифта капацитета 32.000 скијаша на сат, а захваљујући систему за вјештачко осњежавање чиме је спасена сезона, скијаши 75 дан скијају.

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек захвалио је људима који су учествовали на отварању олимпијске изложбе, те истакао да га за Олимпијаду веже лијепе успомена да је са шест година видио и пробао Кока-Колу.

„Драго ми је што има доста људи који се сјећају свега из тога времена. Јахорина је због тога остала олимпијски бренд и зато заслужујемо да га поносно носимо и сљедећих 40 година. Свака наредна генерација ће са поносом носити тај олимпијски бренд“, рекао је Елек.

Арт менаџер Олимпијског центра „Јахорина“ и организатор олимпијске изложбе Марија Нишић захвалила је свима који су донирали ствари за изложбу, те позвала људе да је у што већем броју посјете.

Умјетник Александра Кокотовић изразила је задовољство што је дио прославе 40 година од одржавање ЗОИ у Сарајеву и захвалила Олимпијском центру „Јахорина“ што су били партнери у одржавању и организовању њене изложбе.

Она је подсјетила да је Сарајево тада доживјело златно доба и мапирано на свјетској карти, као и околне олимпијске планине.

За сутра је планирано да се „Вучко“ дружи са скијашима и бордерима на стази гдје ће дијелити поклоне од 10.00 до 12.00 часова, послије чега ће бити одржана тематска дневна журка код Олимијског бара, гдје је дрес код одјећа 80-их и биће служено познато пиће из тог времена „јахоринац“.

У суботу, 10. фебруара, од 13.00 часова биће одржана хуманитарна трка, а новац од котизације иде за помоћ у лијечењу Магдалене Влашки из Источног Сарајева. Пријаве су отворене посредством сајта Олимпијског центра „Јахорина“.

Послије тога биће одржан парти у Олимп бару на врху планине, а за добру атмосферу биће задужена пјевачица Милица Тодоровић, навели су из Олимпијског центра „Јахорина“.

На платоу „Пољице“ у недјељу, 11. фебруара, за дјецу су планиране разне активности које обухватају „фејс пејтинг“ од 10.00 до 13.00 часова и од 12.00 до 14.00 часова дјечију олимпијаду и симболичне награде.

У понедјељак, 12. фебруара, биће одржана трка „ДипломатСки“ у организацији са Амбасадом Словеније у БиХ.