Сјећање на Славка Јовичића Славуја

0
154

На данашњи дан 2022. године у Палама је у 69. години живота преминуо Славко Јовичић Славуј, бивши посланик у Парламентарној скупштини БиХ и некадашњи заточеник у сарајевским логорима смрти.

Славко Јовичић је рођен 1953. године у Дољанима код Хаџића. Године 1990. године завршио је Вишу управну школу у Сарајеву и потом се запослио као замјеник начелника и инспектор у Државној служби безбједности.

Највећи дио рата Јовичић је био заточен у логору „Силос“ у Тарчину у којем је остао заробљен три и по године. Он је послије 1.334 дана проведена у паклу логора, 19. јануара 1996. године размијењен заједно са другим затвореницима.

Иако је прошао голготу сарајевских логора, остао је да живи у Сарајеву. У политику је ушао да се бори за истину о страдању Срба.

По завршетку рата почео је радити као инспектор државне безбједности у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, 2004. године постаје потпредсједник Савеза логораша Републике Српске. Ту функцију је обављао двије године, а онда је на изборима 2006. године изабран за посланика у Представничком дому Парламента БиХ.

Славко Јовичић је сахрањен на гробљу Баре у Палама.