Соколачки средњошколци у хуманитарном базару прикупили 2.881 КМ (ФОТО)

„Заједно можемо више“

0
618
фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Савјет ученика Средњошколског центра „Василије Острошки“ организовао је данас у просторијама ове школе хуманитарни базар „Заједно можемо више“, прикупивши 2.881 КМ, а сав новац биће усмјерен за помоћ породици Терзић из Мокрог и Милици Јовановић из Кнежине.

Фото: Инфо центар Соколац

Слоган хуманитарног базара ових вриједних средњошколаца био је: „Узимајући пунимо руке, дајући пунимо срце“, а базар је био купопродајног карактера.

Фото: Инфо центар Соколац

Предсједник Савјета ученика Средњошколског центра „Василије Острошки“ ученица трећег разреда гимназије – рачунарско информатичког смјера Милица Тешановић, навела је да је хуманитарни базар организован како би се помогло овим породицама, које је задесила тешка животна ситуација.

  • Првенствено сматрам да је хуманост нешто највриједније и најбитније што један човјек може да посједује код себе и свако треба ту страну да открије. Базар смо припремили заједно са нашом професорицом Ањом Крсмановић и договорили смо се да имамо одређене дијелове гдје ће се налазити храна, пиће, слике које су наши ученици насликали, сајам књига које су очуване, као и гејм кутак за све посјетиоце који су заинтересовани за овај вид забаве. Осим тога, имамо мјесто гдје можете извући свој цитат, слику, пјесму, а за добар провод ту је и музика, како би то све употпунили. Видимо да је присутан велики број средњошколаца, суграђана, али и оних најмлађих тако да ми је срце пуно због тога – нагласила је она.
Фото: Инфо центар Соколац

Професорица математике и рачунарства у Средњошколском центру „Василије Острошки“ Ања Крсмановић, од ове године је координатор Савјета ученика и труди се да сваког мјесеца организује бар једну активност.

Фото: Инфо центар Соколац

Према њеним ријечима, осмислили су двије хуманитарне акције, од којих се прва односила на прикупљање новчаних средстава ученика из Сокоца и подручног одјељења на Хан Пијеску за помоћ породицама Терзић и Јовановић.

  • У размишљању како бисмо још могли помоћи, дошли смо на идеју да организујемо базар, јер сам већ имала искуства у томе. Позвали смо остале професоре да се придруже нашој акцији, заправо, они су нам донирали новац да би ми могли да купимо све потребне материјале за базар. Радили смо, трудили се, ученици су већ имали насликане слике, донирали су књиге, нама су уствари требали само састојци за колаче, односно кутак за храну, остало су ученици сами обезбиједили. Заиста сам препоносна како су се ангажовали. Дио ученика који су учествовали припада Савјету, њих десет, међутим, креативни ученици из осталих разреда су нам се прикључили, па тако имамо дјевојчицу која прави наруквице, друге плету плетенице, треће осликавају лице – навела је она.
Фото: Инфо центар Соколац

Професорица је нагласила да је поносна и на ученике другог, трећег и четвртог разреда информатичке гимназије којима предаје, а који су се сами понудили и своје вријеме изван школе уложили у припрему и читаву логистичку подршку овог базара.

  • Све што се нашло на базару, то су направили ученици. То је заиста велико и вриједно, поготово у данашње вријеме када можемо чути да нове генерације немају емпатије, те како ово „није било у наше вријеме“. Показали смо данас да су наши млади стварно добра дјеца, пуна љубави, саосјећања, имају осјећај за опште добро, да су хумани и да ће постати добри људи – нагласила је она и скромно додала да је њена улога у буђењу емпатије код средњошколаца минимална, те да је то све до њих самих, а да је она та која их помало усмјерава.
Фото: Инфо центар Соколац

Она је закључила да ће дјевојчица Милица Јовановић за пар година бити ученик средње школе, па се дјеца воде тиме, да чине нешто што ће неко други наставити њиховим стопама, те да је то круг добрих дјела, јер само тако можемо имати бољу будућност.

На основу велике посјећености хуманитарном базару, професорица Крсмановић је констатовала, да поред ове вриједне дјеце, хуманост показују и наши суграђани што значи да Соколац и даље има душу.