ДЕЛЕГАЦИЈА ИНТЕРПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ ПРАВОСЛАВЉА ПОСЈЕТИЛА МАНАСТИР НА РАВНОЈ РОМАНИЈИ

0
193
СРНА

Генерални секретар Интерпарламентарне скупштине православља Максимос Харакопулос, савјетник у Интерпарламентарној скупштини православља Коста Мигдалис и делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Бурсаћ Новаковић посјетили су јуче манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Обилазак манастира је организован у оквиру програма посјете делегације Интерпарламентарне скупштине православља парламентараца Грчке и Кипра Сарајеву и Источном Сарајеву, а делегацију су примили настојатељ манастира на Равној Романији архимандрит Андреј и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Архимандрит Андреј упознао је госте да је овај храм подигнут прије двадесетак година, те да је првосаграђена црква проглашена манастиром 2005. године који је уједно и спомен-манастир страдалим Србима, војницима са Сарајевско-романијске регије, те да је на унутрашњим зидовима уписано 4.200 имена погинулих бораца, чији је просјек старости око 27 година.

Он је додао да се у порти храма налази Капелица Светог Петра митрополита Сарајевско, у којој су уписана су имена припадника Младе Босне, те српских бораца погинулих у Првом и у Другом свјетском рату.

„Послије све муке и страдања које су Срби доживјели овдје у задњем Одбрамбено-отаџбинском рату овај храм је дошао као мјесто љубави, сусрета и молитве народа да заблагодаре Богу што су преживјели сву ту муку и голготу, те да то овјековјече овако лијепим храмом“, истакао је архимандрит Андреј.

Он је подсјетио да се у манастиру на Равној Романији чува копија иконе Мајке Божије Богородице Млекопитатељнице, испред које су реликвије, Свете мошти Светога Георгија, Првомученика Стефана и других мученика и светиљеља српске цркве.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је делегацију Интерпарламентарне скупштине православља да су Срби на овим просторима прошли тешко вријеме деведесетих година прошлог вијека, указујући да је распарчавање тадашње државе Југославије највише погодило српски народ.

Он је нагласио да је у то вријеме мало ко хтио помоћи овом народу, осима Србије, али да Србе нису заборавили ни браћа Грци који су бројним делегација посјећивали ове просторе, слали хуманитарну помоћ и дјецу са ових простора примали у госте да би бар на одређено вријеме били извучени из ратног пакла.

Бјелица је подсјетио да је то резултирало потписивањем повеље о братимљењу општине Соколац са Ормилијом из Грчке.

Чланови делегације Интерпарламентарне скупштине православља захвалили су за гостопримство Бурсаћевој, начелнику општине Соколац и архимандриту Андреју, те нагласили да су све године ратних дешавања у БиХ живјели са српским народом, добро знали његову муку, те да су их ријечи архимандрита вратиле у те тешке године.

Они су поручили да треба чувати мир међу православним народима.

Данашња посјета била је прилика да се размијене поколни начелника општине Соколац са члановима делегације Интерпарламентарне скупштине православљу.