Друга тематска сједница СО Соколац прекинута, наставак у наредних 15 дана

0
387
Фото: Инфо центар Соколац

Друга тематска сједница Скупштине општине Соколац прекинута је данас, на захтјев Клуба одборника ДЕМОС-а када је требало разматрати Информацију о стању у Јавном комуналном предузећу „Соколац“ и о финансијској ревизији у овом предузећу за период од 1. јануара до 31. децембра 2022. године.

Фото: Инфо центар Соколац

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић истакао је да је на почетку рада саме сједнице, прва тачка која се односила на Приједлог Одлуке о уступању на кориштење објеката физичке културе и рекреације повучена.

  • Комисија је констатовала да начелник није доставио одлуке о Спортско-рекреативном центру „Гласинац“ и теренима који су на колегијуму изгласани и усвојени да се увежу и ставе на располагање овом центру. Како је само једна одлука донесена, Комисија је сматрала да је то непотпуна тачка дневног реда – навео је он.
Фото: Инфо центар Соколац

Марјановић је додао да је другу тачку о којој је требало расправљати, предложио начелник општине Соколац Милован Бјелица,  а односила се на ситуацију у Јавном комуналном предузећу „Соколац“ за цјелокупно пословање у 2022. години.

  • Клуб одборника ДЕМОС-а је предложио да се сама сједница прекине и да се закаже њен наставак за неки други термин. Послије колегијума огласили су се својим захтјевом мени, као предсједнику Скупштине општине Соколац, а који сам прослиједио Тужилаштву и Министарству унутрашњих послова о самом предмету, односно покретању кривичне пријаве против директора ЈКП „Соколац“ из периода од 2013. до 2020. године. Тај захтјев сам прослиједио Тужилаштву и МУП-у, али до данашњег дана нисам добио никакав одговор, нити су се представници тих институција појавили на данашњој сједници. Према приједлогу Клуба одборника ДЕМОС-а, сједница је прекинута а њен наставак ће се одржати по изјашњењу ових институција. Рок за који смо тражили изјашњење је осам дана, а према Пословнику рада локалног парламента, крајњи рок да се тематска сједница Скупштине општине Соколац заврши је 15 дана – прецизирао је Марјановић.
Фото: Инфо центар Соколац

Шеф Клуба одборника ДЕМОС-а у Скупштини општине Соколац Срђан Кнежевић је закључио да је стање у ЈКП „Соколац“ алармантно и није од јуче, већ од 2012. године.

  • Главни проблем је руковођење прије овог новог сазива, јер су против претходног директора подигнута два поступка, са мноштвом доказа који су документовани Тужилаштву, а који су одбијени. Из тог разлога, Клуб одборника ДЕМОС-а у локалном парламенту је тражио присуство представника Тужилаштва, да доћу и објасне како је могуће одбити тужбу, када се раде милионске набавке, а фирма није регистрована за ту дјелатност, нити је расписивала тендере. Нови Надзорни одбор који је дошао 2021. године је регистровао фирму за јавне набавке и објављивао тендере, о чему свједочи документација. Очигледно је да не одговара овакав начин рада, већ претходник који је завршавао више уговора по истом основу, што представља кривично дјело. Сматрали смо да сједницу не треба наставити, јер нам треба објаснити зашто је тај приједлог одбијен. Ако се већ ради о некој правној држави, Тужилаштво треба да одговори због чега је то све урађено, па да можемо да дискутујемо у каквом стању се налази предузеће и како да реагујемо у будућности, да би се изашло из евидентних проблема – констатовао је Кнежевић.
Фото: Инфо центар Соколац

Начелник општине Соколац Милован Бјелица нагласио је да је упознат да је рађен ревизорски извјештај у ЈКП „Соколац“, тек након што је објављено у медијима.

  • Извјештај је негативан и није прошао, те сматрам да требамо видјети шта се дешава у том предузећу, јер је евидентно да је за три године промијењено пет директора. Ово предузеће је 2012. године обновило свој рад, а до тада је пословао ЈКП „Божур“ које је било око 3 милиона КМ у блокади. У истом том периоду, Топлана која послује у оквиру овог предузећа је била у стечају са дугом од 2,5 милиона КМ. Стечај је проведен, Општина је откупила сву имовину, формирала ЈКП „Соколац“ које је функционисало све ово вријеме, вршило је одржавање града, погребне услуге, производњу и дистрибуцију топлотне енергије и пословало је позитивно. Међутим, у посљедње три године, биљежи се дефицит и све је теже одржати његово функционисање. Узрок томе је сигурно нелегална смјена директора, који је вршио ту дужност око осам година. Смијењени директор је тужио, добио пресуду да буде враћен на посао уз исплату заосталих плата. Када је враћен на посао, Надзорни одбор поново га је смијенио, а директор је опет добио пресуду на Суду. Овог пута, Суд је тражио вјештачење односно процјену колике су обавезе према смијењеном директору до краја 2023. године. Само по том основу, предузећу је начињена штета од око 100.000 КМ. Претходно је Надзорни одбор након анализе стања, утврдио одређене неправилности, па су обавијештени МУП, Центар служби безбједности, Тужилаштво и Пореска управа. Документација је изузета, прегледана и враћена, уз образложење да нема никаквих елемената за покретање одговорности према претходном директору Дејану Томићу – нагласио је Бјелица.

У свом обраћању медијима, начелник Бјелица је као предсједник ОО СДС-а Соколац, најавио сједницу унутар странке, те додао да је могуће да одборници окупљени око ове политичке партије замрзну свој рад у локалном парламенту.