Борачка организација Соколац- Дан сјећања на српске јунаке

0
241
Фото: Инфо центар Соколац

Борачка организација општине Соколац, данас је поводом Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, као и 220 година од подизања Првог српског устанка, положила вијенац на Централно – спомен обиљежје у Сокоцу на којем су уписана имена 1.250 погинулих бораца.

Предсједник општинске Борачке организације Љубомир Ерић у присуству представника породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца је рекао да су данас одали дужно поштовање борцима који су дали своје животе за Републику Српску.

  • Док постоје борци Републике Српске, увијек ћемо обиљежавати важне датуме и посјећивати света мјеста. Данас одајемо почаст на мјесту, гдје су уписана имена свих бораца са Сарајевско-романијске регије. Са подручја општине Соколац у Одбрамбено-отаџбинском рату око 350 бораца је дало своје животе за одбрану Српске.  

Он је овом приликом истакао да је у наредном периоду планирано да се на свим мјесним гробљима на подручју наше локалне заједнице која немају обиљежја, поставе спомен-плоче са именима погинулих бораца.

  • На списку борачке организације има око 3.000 бораца, то су подаци који су „жива“ проблематика. Настојимо да ажурирамо постојеће спискове породица погинулих, ратних војних инвалида и борачке популације, како би склопили један мозаик да Борачка организација буде нит водиља бораца. Позивамо да сви они који нису учлањени у организацију да то ураде. Желимо да ова организација буде јака монолитна када је у питању наша општина– поручио је он.
Фото: Инфо центар Соколац

Ерић је истакао да су у процесу израде социјалне карте свих бораца, на основу које  ће бити утврђени приоритети при пружању подршке и помоћи борачикм категоријама.

Војска Републике Српске /ВРС/ формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата ВРС је имала 210.000 мобилисаних бораца.

У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему је, осим хајдучких чета, учествовало сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.