Двадесет пет година од освајања јуниорске титуле првака Републике Српске у кошарци

Успјех крунисан дугогодишњим пријатељствима

0
426
ФОТО: Инфо центар Соколац; Двадесет пет година од освајања јунирске титуле првака РС

Пуних 25 година прошло је од освајања јуниорске титуле првака Републике Српске у кошарци. Некадашњи јуниорски састав кошаркашког клуба “Гласинац”, данас озбиљни људи, тим пријатеља и кумова, наставља своју дугогодишу традицију окупљања на мјесту гдје је све почело. Чувају и поштују идеју која је проистекла од  тренера КК „Гласинац“ Предрага Крсмановића, човјека који је створио тим побједника и који је већ трећу годину нажалост није међу нама.

Двадесет пет година од освајања јуниорске титуле првака Републике Српске у кошарци- Сјећање на тренера

Капитен екипе која је засијала 1999. године био је Игор Крсмановић, који је рекао да је ово у историји спорта била једна од најуспјешнијих генерација са простора Романије која се бавила кошарком.

  • Ово генерација је примјер спортског духа и љубави према кошарци, која је одржала пријатељство ових људи и након толико година. Данас смо се окупили како би прославили нашу титулу и одиграли пријатељску утакмицу са бившим играчима који су дошли из свих дијелова Републике Српске и Србије. Ово је дан и да се присјетимо људи који више нису са нама.

Младен Ђурковић који тренутно живи у Београду, играо је позицију од плејмејкера до крила. Он се присјетио периода када услови за тренирање нису били као код других екипа. Али, жеља да буду најбољи их је очврснула. Успјех је дошао као резултат великог ентузијазма, прије свега код тренера Крсмановића и играча, касније и појединих људи који су помагали рад њиховог клуба.

  • Много смо тренирали, имали смо тренера који је давао све од себе. Од нашег окупљања 1997. па до 1999. године која је била круна нашег рада и тренинга. То су биле три генерације у једном тиму, који је прву утакмицу одриграо са екипом „Младост“ из Рогатице, гдје смо побиједили. Када је на ред дошао „Final four“ однијели смо све побједе у утакмицама против „Радивија Кораћа“ и „Бораца“ из Бања Луке те „Радника“ из Бијељине.

Тренутни тренер КК „Младост“ из Чачка који држи традицију успјешног спорта из давних времена Иван Дуканац,  играо је те сезоне за соколачке кошаркаше.

  • Био је то један озбиљан тим, велика штета што није наставио да функционише. Радо се сетимо тих времена и тврдим да ми је овде било најлепше, иако сам касније наставио каријеру на другим местима у Србији.
Двадесет пет година од освајања јуниорске титуле првака Републике Српске у кошарци

Један од  првих играча  КК „Гласинац“ који се нашао у оснивачком клубу далеке 1977. године на простору бивше БиХ, био је Зоран Копривица. Касније, своју кошаркашку каријеру наставио је као спортски радик, док данас још увијек чува леђа побједицима за које тврди да се такви само једном рађају.

  • Имали смо талентоване и надарене играче, али нисмо имали оне елементарне услове које сада играчи имају. Недостатак дворане се годинама осјећао у соколачком спорту. У то вријеме се играло напољу, па и ова генерација. Затим долази вријеме „Лименке“ у којој су ови момци стасали. Тешко је да пореднимо она времена са данашњим.  Много се тога промијенило, играло се за своје лично задовољство, сатисфакцију и старијих и млађих.
  • Тада се играло без икаквих финансијских примања, за своју душу. За душу коју су имали и навијачи бодрећи свој тим са пуних трибина. Кроз сјећање истиче да су се са домаћим играчима три године узастопно мијењали рангови , повећавали на већи ниво. Надамо се да ће опет доћи таква времена за развој спорта, јер Соколац има велике спортске потенцијале.

Много је познатих имена са ових простора који су стасали у велике кошаркаше. Из „Гласинца“ у  „Партизан“ па Мађарску, отишао је Милош Копривица. Ту су и Ђоко Шалић и Марковић, играчи који су играли у АБА лиги, Еврокупу. Игра треба бити подстрек младим момцима да иду тим путевима успјеха у спорту.

Побједничку јунироску екипу који су понијели титулу првака Републике Српске у кошарци те далеке 1999. године чинили су:

Тренер:

Предраг Крсмановић

Играчи:

Игор Крсмановић- капитен

Младен Ђурковић

Бојан Маринковић

Миле Копривица

Мирослав Делић

Марко Паунић

Бојан Каностревац

Момчило Реновица

Жељко Бојовић

Бојан Драгић

Мирко Пржуљ

Иван Дуканац

Младен Тодоровић

Милорад Бартула

Дејан Драгић