Предавање о редовном и правилном одржавању оралне хигијене

„За здраве зубе без муке четкицу у руке“

0
255
Фото: Инфо центар Соколац

Малишане из Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац, данас је посјетила специјалиста дјечије и превентивне стоматологије у Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ др Александра Шарац, којима је одржала једно занимљиво предавање о хигијени зуба, те их упознала са здравим навикама оралне хигијене.

Током предавања, докторица Шарац је нагласила да хигијена уста и зуба представља једну од најзначајнијих мјера за очување и унапрјеђење оралног здравља.

  • Особе које редовно одржавају оралну хигијену, имају ријеђи проценат гингивитиса и каријеса, а самим тим већи проценат здравих зуба, те наравно и бољег оралног здравља. Из тих разлога се ставља акценат на редовно и правилно одржавање оралне хигијене, као и на редовне превентивне посјете стоматологу. Важна мјера од које зависи ефикасност оралне хигијене је њена учесталост у току једног дана. Најбољи ефекат се постиже прањем зубића ујутро, послије устајања, јер се тако елиминишу бактерије које су се накупљале током ноћи и наравно навече пред спавање. Сматра се да је најкраће вријеме за четкање зубића двије до три минуте, јер се у противном не може постићи ефекат чишћења свих ретенционих мјеста у устима и свих доступних површина зуба. Пун ефекат оралне хигијене биће постигнут уколико се комбинује са адекватном исхраном и честим контролама оралног здравља код дјеце – нагласила је она.
Фото: Инфо центар Соколац

Према њеним ријечима, контроле треба изводити на сваких три до шест мјесеци, код одраслих  на годину дана. Веома је важно да се дијете мотивише на редовно и правилно одржавање оралне хигијене, тако да оно што им се исприча и пренесе, треба показати на моделу.

  • Дјеца су била заинтересована, укључена и већину њих познајем, долазе у нашу ординацију редовно, тако да је повратна реакција дјеце била веома позитивна. Вријеме за први долазак код стоматолога јесте када дијете нема апсолутно никаквог бола, да је та посјета „пријатељска“, када ћемо ми дијете прегледати и једноставно показати му како да одржава своје орално здравље. Када су посјете болне, код дјеце направе одређену врсту одбојности и трауме које се касније рефлектују приликом наредних посјета стоматологу – поручила је специјалиста дјечије и превентивне стоматологије др Александра Шарац.

Вршилац дужности директора Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац Мирјана Субашић захвалила је на одвојеном времену и овој посјети.

  • Имали смо прилику угостити нашег стоматолога докторицу Александру Шарац која је на један јако сликовит и занимљив начин дјеци приближила и представила значај оралне хигијене, те здраве хране за зубиће. Захвалила бих такође и Општинској организацији Црвеног крста „Романија“ на донацији средстава за одржавање хигијене зуба – додала је она.
Фото: Инфо центар Соколац

Пред малишанима соколачког вртића су бројне активности. У сриједу, 21. фебруара планирана је посјета Земаљском музеју Босне и Херцеговине у Сарајеву.

У петак, 23. фебруара предвиђен је једнодневни излет у Андрићград, у склопу кога ће бити организована посјета биоскопу, ручак, као и обилазак знаменитости града Вишеграда.