Књижевно вече „Бисерје на длану“ у петак

0
102
Фото: СРНА

На Хан Пијеску ће у петак, 23. фебруара, бити одржано књижевно вече „Бисерје на длану“ посвећено завичајним ствараоцима и представљена књига афоризама „Враголани“, аутора Небојше Боровине, најављено је из Народне библиотеке „Бранко Чучак“ у овој општини.

„Бисерје на длану“ окупља завичајне пјеснике са подручја Хан Пијеска, а организује се као знак сјећања на преминуле пјеснике овог краја, Станоја Голића и Сава Радуловића“, речено је Срни у Народној библиотеци.

Пјесник Станоје Голић са Хан Пијеска /1957-2002/ добитник је више књижевних награда, међу којима и прве награде за поезију на „Дувањским данима културе“ 1986. године, објавио је збирке пјесама „Отјелотворење“ /1990/, рукопис збирке, „Лептиров вечерњи круг“, „Сарајевски живот и друге смрти“ /2000/ и заједничку збирку пјесама „Бисерје на длану“.

Био је активан члан Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“.

Књижевник Саво Радуловић /1947-2022/ објављивао је пјесме у више часописа у бившој Југославији, сатире у „Јежу“, писао прозу и приповијетке за дјецу, бавио се склуптуром, сликањем, карикатуром, те објавио збирку пјесама „Стазе“ 2000. године, али није дочекао излазак из штампе друге збирке „Сплетовиди“.

На овој књижевној вечери од 2002. године завичајни ствараоци представљају публици „све што је ново из њиховог пера, киста и издавачке куће“.

Афоризми Небојше Боровине заступљени су у антологији афоризама БиХ и у више штампаних и електронских медија. Објавио је двије књиге афоризама „Посна обећања“ /2009/ и „У погрешном смјеру“ /2015/, а на овој књижевној вечери промовисаће и своју трећу књигу „Враголани“.

Боровина је рођен у Малом Пољу код Хан Пијеска, живио је и радио у Сарајеву, а након Дејтона доселио у Власеницу, гдје и сада ствара.

Књижевно вече „Бисерје на длану“ почеће у 18.00 часова у читаоници Народне библиотеке „Бранко Чучак“.