ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН – 23. ФЕБРУАР

0
76

Данас је петак, 23. фебруар, 53. дан 2024. До краја године има 313 дана.

1685. – Рођен њемачки композитор Георг Фридрих Хендл, уз Јохана Себастијана Баха најистакнутији барокни музичар, директор Краљевске музичке академије у Лондону. Стварао је опере изразите драматике и богате мелодике, у жанру италијанских опера-серија, а ораторијумима је дао монументални вокално-оркестарски облик и издвојио их из црквене музике. Дјела: опере „Риналдо“, „Јулије Цезар“, „Александар“, „Ксеркс“, ораторијуми „Месија“, „Израел у Египту“, „Јуда Макабејац“, „Самсон“, „Саул“, оркестарске свите „Музика на води“, „Музика за ватромет“.

1792. – Умро енглески сликар Џошуа Рејнолдс, један од највећих свјетских портретиста, оснивач Краљевске умјетничке академије 1768. и њен први предсједник. Снажно је утицао на енглеско сликарство, не само умјетничким дјелима него и као аутор занимљивих расправа о тој врсти умјетности.

1821. – Умро енглески писац Џон Китс, један од од највећих пјесника енглеске књижевности, чије стихове одликују изузетна мелодичност и сажет и веома изражајан пјеснички идиом. Поклоништво пред античком културом спојио је с новом осјећајношћу модерног човјека и с флуидним, мада симетричним облицима које је претежно сам створио. Његови сонети, спјев „Ендимион“, пјесме „Ода славују“, „Ода грчкој урни“, „Ода јесени“ спадају међу најљепша поетска дјела написана на енглеском језику, а „Писма“ су значајан прилог развитку новије естетичке мисли.

1836. – Око 4.000 војника под командом предсједника Мексика Антонија Лопеса де Санта Ане почело је опсаду тврђаве Аламо у Тексасу коју је бранило мање од 200 добровољаца, укључујући Дејвија Крокета. Аламо је пао 6. марта 1836. и сви браниоци су убијени.

1855. – Умро њемачки математичар, физичар и астроном Карл Фридрих Гаус, оснивач математичке школе и директор астрономске опсерваторије у Гетингену, творац више геодезије и теорије површи. Пронашао је низ метода у теорији бројева, алгебри, геометрији, анализи, астрономији, отворио нову етапу у развоју диференцијалне геометрије и поставио темеље савремене небеске механике и астрономије. Конструисао је геодетски инструмент хелиотроп. Више математичких појмова названо је по њему – Гаусов алгоритам, Гаусова константа, Гаусова кривина, Гаус-Кригерова пројекција. Јединица за магнетну индукцију названа је „гаус“, али се сада, у част српског научника Николе Тесле, у Међународном систему јединица користи искључиво ознака „тесла“. Дјела: „Дисqусицционес аритхметицае сапра суперФицијес цурвас“, „Теорија мотус корпорум цел цоелестиум“.

1883. – Рођен њемачки филозоф Карл Теодор Јасперс, творац филозофије егзистенције. По завршетку медицинског факултета радио је на Психијатријској клиници у Хајделбергу, а потом био професор филозофије док га 1937. нису отпустили нацисти, јер је осуђивао њихову политику. Сматрао је да филозофија мора да се бави смислом цјелине стварности, тоталитетом, који се не открива проучавањем епмиријског свијета, него је ствара појединац тежњом да себе оствари као аутентичну личност. Таква личност не изграђује смисао цјелине у облику појмова, већ интуитивног унутрашњег доживљаја који је назвао филозофском вјером којом човјек долази у контакт с трансценденцијом – Богом. Објавио је 25 књига из области психијатрије и филозофије. Дјела: „Општа психопатологија“, „Психологија погледа на свијет“, „Филозофија“, „Ум и егзистенција“, „О истини“, „О извору и циљу историје“, „Филозофска вјера“.

1883. – Рођен амерички филмски режисер Виктор Флеминг, који је свјетску славу стекао филмом „Прохујало са вихором“. Остали филмови: „Чаробњак из Оза“, „Капетан Храброст“, „Тортиља Флет“, „Јованка Орлеанка“.

1898. – Француски писац Емил Зола ухапшен због објављивања отвореног писма предсједнику Француске, под насловом „Оптужујем“, у којем је владу оптужио за антисемитизам и монтирани судски процес против капетана Алфреда Драјфуса.

1905. – Амерички адвокат Пол Перси Харис у Чикагу основао Ротари клуб.

1910. – Основан Српски олимпијски клуб. Неколико официра 18. пјешадијског пука Војске Краљевине Србије састало се 23. фебруара 1910. године, у просторијама листа „Време“ у београдском хотелу „Москва“ и одлучило да оснује Српски олимпијски клуб. Задатак овог друштва био је да приређује земаљске и свјетске олимпијске утрке, односно спортске и витешке утакмице и буди интерес за спорт и витешки дух у народу. За директора је изабран капетан Светомир Ђукић.

1915. – Рођен Пол Тибетс, амерички генерал, пилот бомбардера „Б-92“, познатог као „Енола Геј“, који је бацио бомбу на Хирошиму у Другом свјетском рату.

1918. – Јединице новоосноване Црвене армије код Нарве и Пскова у Првом свјетском рату зауставиле њемачку офанзиву. Совјетска армија је носила назив Црвена армија до 1946.

1919. – Бенито Мусолини напустио Социјалистичку партију и основао фашистичку странку под називом „Фасци дел Цомбатименто“.

1931. – Умрла аустралијска пјевачица Нели Мелба, један од највећих колоратурних оперских сопрана крајем 19. и почетком 20. вијека. С великим успјехом је деценијама наступала у највећим оперским кућама у свијету, укључујући лондонски Ковент Гарден и њујоршку Метрополитен оперу.

1933. – Јапан почео окупацију Кине сјеверно од великог Кинеског зида.

1934. – Умро енглески композитор и виолиниста Едвард Вилијам Елгар, чија дјела одликују јасна форма, крепка оркестрација и наглашена лирика, који је стварао у касноромантичарском маниру. Дјела: ораторијум „Геронтијусов сан“, концертне увертире „На југу“, „Енигма варијације“, „Фалстаф“, двије симфоније, концерти за виолину и виолончело.

1938. – Рођен Јиржи Менцл, чешки позоришни и филмски редитељ, добитник „Оскара“.

1942. – Јапанска подморница у Другом свјетском рату бомбардовала америчку рафинерију нафте код Санта Барбаре у Калифорнији.

1942. – Умро Штефан Цвајг, аустријски књижевник.

1944. – У Врховни штаб Народноослободилачке војске Југославије у Дрвару стигла совјетска војна мисија. То је била прва совјетска војна мисија на тлу Југославије у Другом свјетском рату.

1945. – Умро Алексеј Николајевич Толстој, руски књижевник.

1965. – Умро енглески филмски глумац Стен Лорел – „Мршави“ из тандема с америчким глумцем Оливером Хардијем – „Дебелим“. Они су у урнебесним комедијама градили комику на парадоксима доведеним до крајности, али хумор никад није био заједљив. Филмски продуценти и сада убиру профит од њихових филмова, а њих двојица су завршила у сиротињској болници. Филмови: „Музичка кутија“, „Наши односи“, „На Дивљем западу“, „Два добра другара“, „Фра дијаволо“, „Ми из Оксфорда“, „Велики посао“, „Наша жена“, „Удри бригу на весеље“.

1970. – Британска Гвајана стекла независност.

1990. – Послије 11 година проведених у избјеглиштву у Камбоџу се вратио принц Нородом Сиханук.

1991. – На Тајланду пучем без проливања крви власт преузела војна хунта, која је оборила владу Чатичаја Чунавана.

1996. – Зетови ирачког предсједника Садама Хусеина – генерал Хусеин Камел Хасан и његов брат Садам Камел – наводно у породичном обрачуну убијени у Ираку три дана по повратку из шестомјесечног избјеглиштва у Јордану.

1998. – Шефови дипломатија земаља Европске уније укинули забрану контаката с Ираном на високом нивоу.

2001. – У Скопљу одржан четврти самит предсједника држава и влада чланица Процеса за сарадњу у југоисточној Европи. Предсједавајући Предсједништва БиХ Живко Радишић и југословенски предсједник Војислав Коштуница потписали декларацију о прихватању Повеље о добросусједским односима, стабилности, безбједности и сарадњи у југоисточној Европи.

2001. – Југословенски предсједник Војислав Коштуница и македонски предсједник Борис Трајковски потписали у Скопљу споразум о граници двије земље, чиме је озваничена граница између Македоније и Србије из времена док су оне биле у саставу СФРЈ.

2006. – У Москви погинуло најмање 47 лица, а 29 повријеђено након рушења крова тржнице „Бауман“ усљед тежине снијега.

2008. – Преминуо бивши словеначки предсједник и премијер Јанез Дрновшек.