Ефекти раста минималца биће познати у марту

0
123

Просјечна нето плата исплаћена у Републици Српској у јануару износила је 1.312 КМ и номинално је већа за 0,6 одсто у односу на децембар прошле године, а ефекат повећања минималца на просјечна примања радника биће познат крајем марта.

Према подацима Републичког завода за статистику, највиша просјечна нето плата од 1.758 КМ у јануару је исплаћена у области финансијског пословања и дјелатности осигурања, а најнижа у грађевинском сектору и то 981 марку.

Статистичари су израчунали да је просјечна бруто плата исплаћена у јануару износила 2.001 КМ.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић појаснила је за “Глас” да у подацима о платама исплаћеним у јануару нису видљиви реални ефекти повећања минималца са 700 на 900 КМ јер јануарска плата није могла бити исплаћена у истом мјесецу.

– Ријеч је о плати која је зарађена у децембру, а исплаћена у јануару. Плус ако је, рецимо, било кашњења у исплатама од ранијих мјесеци, то је такође урачунато у то. Новообјављени подаци немају везе са растом минималца. Реалне показатеље о ефектима повећања најниже плате имаћемо у марту, када буду објављени подаци о исплатама у фебруару. Очекујемо да раст просјечне плате буде изнад десет одсто – појаснила је Мишићева.

Према подацима Завода за статистику, Република Српска је у спољнотрговинском пословању са иностранством у јануару остварила извоз од 350 милиона КМ, што је за 14,8 одсто мање него у истом мјесецу прошле године.

У јануару је вриједност оствареног увоза била 437 милиона КМ или за 4,2 одсто више него у истом мјесецу прошле године. Покривеност увоза извозом била је 80,1 одсто.