Истраживање показало како јогурт утиче на организам

0
135

Истраживање је открило да пробиотици у производима од јогурта могу да смање упалу и да ојачају имуно систем.

Многи људи конзумирају јогурт јер су свјесни његових предности – високог садржаја калцијума, пробиотика и протеина. Јогурт такође пијемо када желимо нешто здраво, што ће нас заситити.

Али, постоји и забринутости у вези са млијечним јогуртом. Наиме, сматра се да изазива упалу у тијелу, што може довести до неких инфекција, болести и поремећаја.

Ипак, посљедње истраживање тврди супротно -откривено је да пробиотици у производима од јогурта заправо могу да смање упалу и да ојачају имунолошки систем.

Наиме, два истраживача који су спровели универзитетску студију открили су да молекули пробиотика у кефиру (течном напитку који је веома сличан јогурту) значајно смањују ниво заражености одређеним агенсом.

У сљедећој студији, научници су открили да су исти молекули дјеловали и као противупална сила против неких модела вирусних болести.

“Наше истраживање по први пут баца свјетло на механизам помоћу којег пробиотици ферментисани млијеком могу да заштите од патогених инфекција и помогну имунолошком систему”,  рекао је професор Раз Јелинек, потпредсједник за истраживање и развој на Универзитету “Бен Гурион” у Негеву, преноси Крстарица.

Ово ће вјероватно довести до нових истраживања за боље разумијевање, али у међувремену, налази ове студије могли би да буду још један разлог више за конзумирање јогурта.