Од почетка године у Сокоцу забиљежено 29 пожара на отвореном простору

0
169
фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Са лијепим временом, повећан je број интервенција припадника Ватрогасног одјељења Соколац када су у питању пожари на отвореном простору.

Координатор за стручну обуку и усавршавање Ватрогасног одјељења Соколац Никола Шарац навео је да је од почетка године укупан број тих интервенција 34, од чега се 29 интервенција односи на пожаре на отвореном простору.

  • Ту подразумијевамо пожаре суве траве, ниског растиња и шумске пожаре. У поређењу са претходном годином када смо имали укупно 72 интервенције, од чега се 21 односила на пожаре на отвореном, oве године за два мјесеца ми смо интервенисали 29 пута и наравно главни узрок ових пожара је човјек, односно становници општине Соколац – казао је он.
фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Евидентно је да се сваке године понавља исти проблем са паљењем суве траве и ниског растиња. Прошла година је била нешто блажа по броју интервенција, међутим, чим се забиљежи један период лијепог времена у прољеће или јесен, тај број буде повећан.

  • Апеловао бих још једном на наше суграђане, да не пале суву траву и на тај начин не чисте своја имања, поготово у временским условима када имамо јаке ударе вјетра, јер је тада могуће проузроковати већу материјалну штету, угрозити велики број људи, али и саму животну средину. Похвалио бих сарадњу са соколачким Шумским газдинством „Романија“, јер смо велики број шумских пожара успјели угасити захваљујући управо радницима овог предузећа. Да није било њихове помоћи, штете би биле сигурно веће – закључио је Шарац.
фотографија уступљена Инфо центру Соколац

У сарадњи са Полицијском станицом Соколац, Шарац је додао да се мора прећи на казнене мјере, јер је 3аконом о заштити од пожара предвиђена новчана казна за физичка лица која врше паљење на отвореном простору и изазивају пожар.