Сједница СО Соколац без одборника СДС-а: Именован нови в.д. директора Установе за предшколско васпитање и образовање

0
534
Фото: Инфо центар Соколац

Одржавању данашње 27. редовне сједнице Скупштине општине Соколац нису присуствовали начелник општине Милован Бјелица, одборници СДС-а који су раније свој рад у локалном парламенту замрзнули до даљњег, због, како су навели, опструкција скупштинске већине, као и досадашњи извјестиоци одређених тачака дневног реда.

Фото: Инфо центар Соколац

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић, навео је да је према Пословнику данас било могуће одржати сједницу по предложеном дневном реду, јер су претходно овлаштени обрађивачи тачака испред Одјељења за привреду и финансије и просторно уређење обрадили те тачке и доставили их у скупштински материјал.

  • Према обавјештењу начелника општине Соколац Милована Бјелице које смо данас имали на увиду, а који је повукао своја овлаштења, за будући рад имаћемо одређену проблематику, која се већ и десила самим одсуством одборника СДС-а и људи који су били овлаштени да обрађују одређене тачке по дневном реду. У име Скупштине општине Соколац, поднијећу захтјеве, односно упите према Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске, када су у питању законодавности и законске регулативе на који начин може да се даље обавља и припреми свака наредна сједница, како не би рад овог парламента био блокиран – најавио је Марјановић.
Фото: Инфо центар Соколац

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић, констатовао је да се наставио тренд нелегалних одлука, самим тим што нису именовани начелници одјељења већ четврту годину овог мандата начелника општине Соколац.

  • Људи су по овлаштењу припремали материјал за одржавање сједница и долазили да нас извјесте о истом. Сада је то кулминирало и доведени смо у ситуацију да начелник бојкотује сам рад Скупштине, што је незабиљежено и показује једно неозбиљно понашање према грађанима општине Соколац који су га бирали да заступа њихове интересе и транспарентно троши средства која су на располагању. Сматрамо да се не треба крити иза скупштинске већине која је јасно и недвосмислено подржала сваки пројекат. Међу њима су куповина земљишта за изградњу Градске куће, за соларне панеле, регулационе планове на Романији и у Сокоцу, за водоснабдијевање и канализационе колекторе који су били битни за ову локалну заједницу. Морам нагласити да је овај парламент изгласао и средства за стипендије студената које нису исплаћене ниједан мјесец, новчану помоћ за свако рођено дијете, те помоћ борачким популацијама, социјално угроженом становништву и ништа није исплаћено. Ту су и грантови ка предузећима чији је оснивач Скупштина општине Соколац, који се налазе у безизлазној ситуацији јер се исти не исплаћују како је то предвиђено – нагласио је Радић.

Присутни одборници Скупштине општине Соколац данас су разријешили дужности в. д. директора Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац и за новог в. д. директора именовали дипломираног правника Милоша Ерића, који је тренутно запослен у предузећу „Поште Републике Српске“ Радна јединица Соколац. Претходно је предсједник СО Соколац Сретко Марјановић прочитао писмо подршке, које су ка Скупштини упутили радници ове предшколске установе. У писму је наведено да не желе смјену досадашње директорице Мирјане Субашић која је предано обављала своју функцију и радила у интересу радника, дјеце која похађају вртић и њихових родитеља.

Шеф Клуба одборника ДЕМОС-а Срђан Кнежевић прецизирао је да је поменута смјена извршена на захтјев овог клуба.

  • Општински одбор ДЕМОС-а учествује у постављању кадрова у оквиру скупштинске већине. Ми смо претходну директорицу именовали и поштујемо свакога ко руководи како треба, али исто тако смо велики критичари када нешто није у реду. Установа за предшколско васпитање и образовање је у великим проблемима и ништа се не ради како би се ситуација поправила. Уплате родитеља чија су дјеца корисници обданишта су довољне за исплату нето плата радника, међутим, нико у том правцу не размишља и новац одлази у буџет Општине – нагласио је Кнежевић, додајући да се радницима дугује седам плата.
Фото: Инфо центар Соколац

Коментаришући смјену вршиоца дужности директора у соколачком вртићу, Радић је истакао да су одборници окупљени око ове политичке опције подржали одлуку за смјеном.

  • Уколико се испостави да неки руководилац не оправда повјерење које му је дато да води једну установу или предузеће, сасвим је извјесно да дође до његове замјене – закључио је Радић.

Одборник Радић је у изјави за медије, изразио мишљење по питању Информације о Програму коришћења средстава од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената у 2023. години, као и Информације о спортским теренима и објектима.

  • Утрошак средстава од продаје шумских дрвних сортимената, никада се није нашао пред одборницима локалног парламента, тако да можемо закључити да су иста потрошена ненамјенски. Упутили смо допис Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, да Скупштина општине Соколац никада није донијела програм коришћења, на који су они дали сагласност. Очекујемо њихов одговор, који ће бити доступан јавности.
  • Када су у питању спортски терени, стање у спорту је катастрофално и могу слободно рећи да су сви клубови пред гашењем. Немају средстава за такмичење, а спортски објекти који су у власништву Општине Соколац нису имовинско-правно ријешени, пропадају. Људи који раде на одржавању, немају редовне плате по седам и више мјесеци, што је једно стање које је дошло до границе. Овдје је потребна нека принудна управа и у договору са ресорним министарством потребно је наћи рјешење – закључио је Радић.

Прије почетка редовне сједнице СО Соколац, одржан је наставак друге тематске сједнице, која је прекинута 12. фебруара на захтјев Клуба одборника ДЕМОС-а када је требало разматрати Информацију о стању у Јавном комуналном предузећу „Соколац“ и о финансијској ревизији у овом предузећу за период од 1. јануара до 31. децембра 2022. године. Тада је од стране одборника ДЕМОС-а затражено да сједници присуствују представници Окружног јавног тужилаштва и Центра јавне безбједности, како би могли да образложе зашто није прихваћена пријава против бившег директора ЈКП „Соколац“.

  • Захвалио бих Центру јавне безбједности Источно Сарајево, који су нас у писаној форми обавијестили зашто нису дошли, али су такође истакли у свом извјештају да је све урађено према прописима и Закону. Документација је предата Окружном јавном тужилаштву о почињеном кривичном дјелу претходног директора. Сматрамо да је овдје заказало Tужилаштво – нагасио је Кнежевић.
Фото: Инфо центар Соколац

Он је навео да се Општина налази у веома тешкој финансијској ситуацији, са вишемилионским дуговима, те додао да је Клуб одборника ДЕМОС-а 16. фебруара поднио захтјев за тематску сједницу, на којој би одборници могли да расправљају о раду начелника са освртом на финансијску ситуацију и ревизорски извјештај за 2020. годину. Према Кнежевићевим ријечима, овај захтјев је иницирао начелника да повуче потез замрзавања рада одборника СДС-а у СО Соколац и досадашњих извјестилаца.