„Романијска луча“ поново обасјала Романију (ФОТО)

0
495

Припремила: Жељана Поњарац

Културно-умјетничко друштво /КУД/ „Романијска луча“, синоћ је у препуној Спортској дворани у Сокоцу, одржало годишњи концерт са братским Друштвом народне традиције /ДНТ/ „Шамот“ из Аранђеловца.

Након четири године паузе, соколачко Културно-умјетничко друштво се на сцену вратило у пуном сјају, игром и пјесмом развеселило је преко 1.300 посјетилаца.

  •  Наше друштво броји око 130 чланова распоређених у млађу и старију секцију и први ансамбл. Музички ансамбл броји седам чланова. Циљ нам је превасходно био да колико-толико напунимо спортску дворану с обзиром на то да концерт није одржаван четири године, због епидемије Корона вируса. Корона као и смјена генерација утицала је на то да се број чланова смањио са 350 на 130  – истакао је предсједник и културно-умјетнички руководилац КУД-а „Романијска луча“ Соколац Никола Јанковић.

Јанковић је додао да се нада да ће се тај број ускоро повећати са доласком нових чланова као и повратком старих који су сабрани у старијем извођачком ансамблу.

  • Са нама су сцену красили и наши побратими Друштво народне традиције „Шамот“ из Аранђеловца. Наше дружење траје преко 20 година, а изродило је многа кумства, пријатељства као и љубави. Што се тиче будућих активности и путовања, половином јула планирамо одлазак у Аранђеловац код наших побратима. У понуди имамо пар турнеја, па ћемо видјети да остваримо неке, за које будемо у финансијској могућности. Позвао бих и млађе и старије да се опробају у фолклору, јер је немогуће описати тај осјећај, како са домаће тако и свјетске сцене. То просто мора само да се доживи – рекао је Никола Јанковић.

Предсједник је захвалио својим члановима на несебичној помоћи и подршци око реализације концерта и додао да је КУД „Романијска луча“ једини и увијек успијевао да докаже да је ова дворана ипак мала за неке догађаје.

Публику су својом музиком, игром и пјесмом увеселили и чланови Друштва народне традиције „Шамот“ из Аранђеловца. Они већ традиционално дијеле сцену са својим домаћинима како на Романији, тако и у њиховом родном Аранђеловцу.

  • Наше пријатељство, побратимство траје 23-24 године. Ја сам много пресрећан и задовољан наступом, али и дружењем са драгим лицима у Сокоцу, послије паузе због Корона вируса. Људи се једноставно сроде и ова пауза од четири године није могла да утиче лоше на наш однос. Било нам ј изузетно, а не сумњамо да ће и наредни дани код наших домаћина бити испуњени лијепим и незаборавним тренуцима. Ми смо се представили играма из Шумадије, из Врања и пјесмом „Киша паде, мори, Цоне“ у извођењу Анђеле Антић. Овакви концерти са публиком која зна да цијени фолклор и труд играча и музике,  надам се да ће допринијети само повећању чланова овдашњег КУД-а –  истакао је културно-умјетнички руководилац ДНТ „Шамот“ Дејан Ранковић.

Годишњем концерту су присуствовале и бројне званице из јавног и приватног живота: свештенство Црквене општине Соколац, Игор Додик, који је овом приликом Културно-умјетничком друштву из Сокоца донирао 10.000КМ за очување културне баштине и његовање српске традиције коју Романија са поносом носи, министар финансија и трезора у Савјету министара Босне и Херцеговине Срђан Амиџић, начелник општине Соколац Милован Бјелица и народни посланик Страхиња Башевић, те градоначелник Лакташа Мирослав Бојић.

Током вечери предсједник КУД-а Никола Јанковић додијелио је захвалнице спонзорима који су помогли ову манифестацију, међу којима су: Општина Соколац, Шумско газдинство „Романија“ Соколац, „Јанкомерц“ Д.О.О, „Боржуно“ Д.О.О, Сервис Ђурђић, Спортска дворана Соколац, као и побратимима и увијек драгим гостима Друштву народне традиције „Шамот“.

Медијски покровитељи концерта су били Network D.O.O. и Инфо центар Соколац.

Фотографије Инфо центру уступио Фото-видео „Пиле“: