Међународни празник жена – Средина жени не смије одређивати циљеве

0
297
Фото: Инфо ценар Соколац

У организацији Секције за друштвену активност жена при Удружењу грађана „Аурора“ Соколац, у петак је у хотелу „Златни Бор“ организована прослава Осмог марта, поводом Међународног дана жена, којој су присуствовале и чланице Удружења жена Рогатица. Предсједница секције жена Удружења грађана „Аурора“ Соколац, Љиљана Гајевић је искористила прилику да се захвали свима који су уљепшали ово вече те се захвалила на доласку гошћама из рогатичког удружења.

  • Вечерас смо изабрале да наше дружење буде овдје у хотелу „Златни Бор“ гдје присуствује око педесетак жена како наше локалне заједнице тако и наших гостију. Удружење са којим на задовољство свих нас сарађујемо око 20 година.
Фото: Инфо ценар Соколац Љиљана Гајевић

Она је нагласалила да је данас положај жена у нашем друштву на завидном нивоу и да су жене присутне у свим сферама живота.

  • За разлику од прошлог времена, жене су данас друштвено активније, што раније није био случај. Зато су и трајале борбе за наша права. Знате и сами да је  феминисткиња и љевичарка Клара Цеткин преузела иницијативу спровођења идеје празника у дјело. Приједлог је прихваћен и установљен је Међународни дан жена са стратегијом промовисања једнаких права, укључујући и демократско право гласа за жене.
  • Заиста морам да поменем вријеме Јосипа Броза који је подржавао жене и давао стимулансе, да буду равноправне и једнаке са јачим полом како у политици тако и у друштвом животу. Жене данас имају слободу и права, али постоји још много ствари које би се требале допунити, јер у мањим срединама жене су у другом плану за разлику од западних земаља.

Према ријечима предсједнице Удружења жена Рогатица Милке Андан жене су данас у великој мјери оствариле своја права.

  • Мислим да смо много јаке чак мало и снажније у неким ситуацијама у односу на мушки пол.  Жена прво мора да помогне сама себи. Не може нама нико помоћи ако нисмо свјесне да се морамо оставрити на неким пољима. Морамо имати циљ који ћемо остварити, не дозволити  да средина одређује наше циљеве. Свакој од нас је породица на првом мјесту, када је здрава породица, све остало се може ускладити. Што се тиче нашег Удуржења, ми смо увијек насмијане, волимо дружење али смо ту и када затреба помоћ у било које доба.
Фото: Инфо ценар Соколац
Милка Андан

Ово је једно од најстаријих Удружења жена које траје од седамдесетих година и тренутно окупља како старије тако и млађе генерације.

  • Као једно градско удружње бавимо се хуманиратним радом и редовним активностима када је то потребно – истакла је она.

Међународни дан жена или Осми март је посвећен женама и слави се сваке године на данашњи дан. Настао је као дан борбе за женска људска права, односно дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Данас се на овај дан поклања пажња припадницама женског пола – мајкама, бакама, ћеркама, теткама, ујнама, стринама, комшиницама, колегиницама…

Мали знаци пажње од срца радују и маме осмијехе.