ИСТОРИЈСКИ ИСКОРАК НАПРАВЉЕН УВОЂЕЊЕМ НОВИХ УСЛУГА НА ПРИМАРНОМ НИВОУ

0
195

Увођењем нових здравствених услуга на примарни ниво здравствене заштите, попут ултразвука, спирометрије и дермоскопије, учињен је историјски искорак за породичну медицину у Републици Српској, саопштено је из републичког Фонда здравственог осигурања /ФЗО/.

То је истакнуто на састанку представника Удружења доктора породичне медицине и Актива директора домова здравља на састанку са директором ФЗО Дејаном Кустурићем.

Они су изразили задовољство сарадњом са Фондом и учињеним искорацима у здравственом систему захваљујући спроведеним заједничким активностима, саопштено је из ФЗО.

Како је наглашено, најбољи примјер за то је допуна цјеновника здравствених услуга ФЗО, којим је, између осталог, омогућено да ове услуге могу пружати и тимови породичне медицине уколико располажу стручним кадром.

Из ФЗО-а су појаснили да ће се услуге ултразвучног прегледа, спирометрије и дермоскопије моћи радити и у домовима здравља на терет Фонда, што до сада није био случај.

Управни одбор Фонда недавно је усвојио допуне цјеновника здравствених услуга које су резултат сарадње за здравственим установама и уважавања њихових приједлога, чија ће примјена почети осам дана након објављивања у „Службеном гласнику“.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине Републике Српске Драшко Купрешак оцијенио је да је Фонд и на овом примјеру показао да уважава мишљење струке јер је уважена већина сугестија о питању цјеновника.

Купрешак, који је и члан Актива директора, истакао је да су први пут доктори из здравствених установа били чланови једне радне групе за израду правилника, што је тренутно случај са правилником о боловањима.

„То је веома важно за унапређење нашег партнерског односа, а и како би на крају дошли заједнички до најбољег могућег рјешења за пацијенте, али и за здравствене установе и за Фонд“, додао је Купрешак.

Кустурић је истакао да се у Фонду здравственог осигурања храбро упуштају у уређење одређених сегмената здравственог система.

„Простор и основу за то смо створили захваљујући бројним активностима и унапређењима које смо постигли у систему здравственог осигурања протеклих година. На овом се нећемо зауставити и убудуће ћемо ставити фокус на све наше акте како би за пацијенте обезбиједили што квалитетнију и доступнију здравствену заштиту, коју ће остваривати на најлакши могући начин“, рекао је Кустурић.

Он је додао да ће се наставити пракса Фонда да се у доношењу свих важнијих аката консултују и здравствени радници.

На састанку је разговарано и о другим актуелним темама, попут уговора за ову годину, Интегрисаном здравственом информационом систему, те омогућавању примјене одредбе Закона о здравственој заштити према којој се у установу вишег нивоа здравствене заштите умјесто пацијента може упутити његов лабораторијски узорак.