Нови детаљи о осујећеном нападу у требињској школи: Малољетник на „ТикТоку“ приказао план злочина

0
123
Фото: АТВ

Малољетник из Билеће Р.Т. (17), који је ухапшен због сумње да је починио кривично дјело тероризма, нацртао је план напада на Центар средњих школа у Требињу, пописујући мртве и рањене, као и сатницу када ће започети напад, те да ће све окончати самоубиством, ексклузивно сазнаје АТВ.

Читав план напада малољетник је приказао приликом лајв чета на „ТикТоку“.

На снимку се види како је у свесци исцртана скица, односно тлоцрт школе. Означени су улази, двориште, ходник степениште, те пописан број мртвих по различитим просторијама. Чак је записана и укупна калкулација у којој се наводи 12 мртвих и 23 рањена.

Оно што је запрепастило и саме истражиоце је да је поред тог броја написан данашњи датум 15. март 2024. године, што је био сигнал да се на ноге подигну све расположиве снаге полиције.

Осим броја мртвих, са лијеве стране цртежа пописана је сатница према којој би наводни напад требао почети у 10:10 часова. Излазак је планиран у 12:22, долазак полиције у 12:53, док је у 13:05 часова уписано – самоубиство.

Малољетник је спорни цртеж приказао на „ТикТоку“, а док га је приказивао скренуо је камеру поред цртежа, показајући пиштољ. Спорном чету присуствовало је више особа, а један забринути корисник „ТикТока“ је све пријавио полицији.

Чим су увидјели о чему се ради полицијски службеници су појачали мјере безбједности око школа у Требињу и покренули свеопшту истрагу.

Истрагу су водили ПУ Требиње и Управа за борбу против тероризма и екстремизма у сарадњи са Републичким јавним тужилаштвом Републике Српске. Убрзо су, помоћу ИП адреса, успјели да лоцирају рачунар са којег је све приказано на „ТикТоку“. Испоставило се да иза свега стоји малољетни Р.Т. (17) који је ухапшен.

„Малољетник је лоциран и ухапшен у Билећи. Извршен је претрес куће коју је користио и у претресу је пронађена свеска са спорним цртежом! Пронађен је и пиштољ који се видио на снимку и испоставило се да се не ради о правом оружју, већ о пластичном пиштољу „, открива извор АТВ-а.

Незванично се сазнаје да је малољетник признао да је сачинио спорни цртеж и да је све приказао на друштвеној мрежи, али је за њега то по свему судећи била шала. Наводно је тврдио да није заиста планирао да нападне школу.

Ипак пријетња је схваћена веома озбиљно и он је спроведен Републичком јавном тужилаштву Републике Српске на даље поступање.

Према ријечима начеленика ПУ Требиње Синише Лакете малољетнику је на терет стављено кривично дјело тероризма. Да ли ће та квалификација остати одлучиће надлежни тужилац након испитивања осумњиченог.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Малољетник пријетио да ће убити 25 људи у школи у Требињу!