ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА ЈОШ 5,4 МИЛИОНА КМ ПОДСТИЦАЈА

0
96

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да је данас посредством Агенције за аграрна плаћања исплаћено још 5.405.542 КМ по основу подстицаја за развој пољопривреде и села, а највише новца издвојено је за премију за утовљене свиње – 2.986.662 КМ.

Минић је рекао да је данашњом исплатом обухваћено 180 корисника подстицаја, а осим премије за утовљене свиње подстицаји су исплаћени и за инвестиције у тржишну инфраструктуру у износу од 1.193.591 КМ.

„Живинари су добили премије по три мјере, и то премију за родитељска јата тешке линије у износу од 270.048 КМ, премију за родитељска јата лаке линије у износу од 8.812 КМ, те премију за 18-недељне кокице у износу од 352.338 КМ. За подршку капиталним инвестицијама у ловству исплаћено је 324.003 КМ, подршку пројектима ловног туризма 240.386 КМ, а подршку Задружном савезу Српске 29.700 КМ“, рекао је Минић новинарима у Бањалуци.

Он је прецизирао да ће се у 31 општини у Српској исплатити све што је рађено у смислу подршке руралној инфраструктури, додајући да је данас на објаву послат Правилник о капиталним инвестицијама с циљем да се и у овој години направи значајан циклус подршке пољопривредној производњи.

Минић је на том плану навео да ће бити директне подршке текућој производњи, занављању свињогојског фонда, за противградну заштиту и слично.

„Мислим да ће овај јавни позив имати веома добру ефективност с обзиром на то да смо у вези с набавком механизације или трактора предвидјели износ од 12 милиона КМ. Ако будемо имали захтјева преко тога активираћемо правилник о бодовању јер желимо да усмјеравамо све што је битно на плану пољопривредне производње у Српској“, рекао је Минић.

Он је закључио да је охрабрујући и веома битан податак о исплати готово 20 милиона КМ подстицаја у овој седмици.

„Када је афричка куга свиња у питању, ту је остало још само да се исплате два милиона КМ од 24 милиона КМ“, рекао је Минић и закључио да ће сви који имају рјешења о исплати бити исплаћени без било каквих калкулација.