ЈАГОДИЋ: ПОДРШКА МЛАДИМА ЈЕДАН ОД ГЛАВНИХ ЗАДАТАКА

Република Српска - Рогатица - локална управа

0
91
Фото: СРНА

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић рекао је Срни да ова локална заједница подржава пронаталитену политку и останак младих на овом подручју тако што обезбјеђује погодности за куповину плацева за изградњу кућа, издваја по 1.200 КМ за свако новорођено дијете и финансијски помаже лијечење од стерилитета.

Јагодић је рекао да је општина за младе брачне парове и остале младе људе који желе да живе у Рогатици омогућила куповину плацева за изградњу породичних кућа у Новом насељу, гдје је на једној обали Рактинице, захваљујући погодностима које пружа локална управа, купљено 19 локација.

Он је навео да је у току процедура да се крене са продајом плацева и на другој обали ове ријеке, гдје ће бити обезбијеђена инфраструктура.

Крајем прошле године Скупштина општине, на иницијативу начелника, усвојила је одлуку о повећању средстава за подршку наталитету у овој години, према којој ће за свако новорођено дијете бити обезбијеђено 1.200 КМ, а свим паровима који се лијече од стерилитета до 5.000 КМ, без обзира на број покушаја.

„Стимулисање наталитета, останак младих у овој средини и стварање услова за бољи живот становништва, најважнији су циљеви политике у општини Рогатица“, истакао је Јагодић.

Он је додао да је општина Рогатица својим активностима обезбиједила средства за проширење Дјечијег вртића „Бамби“, те да на више начина материјално помаже вртић и дјецу која бораве у овој предшколској установи, као и ученике основне и средње школе.

Јагодић је нагласио да општина, у складу са својим могућностима, пружа сталну подршку свршеним студентима код одрађивања приправничког стажа да би били додатно оспособљени за тржиште рада.

Он је подсјетио да је општина Рогатица у протеклих десетак година сваке године стипендирала од 117 до 152 студента, додајући да је од 2015. укупно стипендирано 1.348 студената, укључујући и 117 студената са којима су недавно потписани уговори.