Соколачким пољопривредницима представљен Правилник о подстицајима за 2024. годину

0
235
Фото: Инфо центар Соколац

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Источно Сарајево, презентовали су данас пољопривредницима општине Соколац Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2024. годину и упознали их са новинама у овом документу.

Виши стручни сарадник за ратарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Источно Сарајево Јована Тодоровић истакла је да је осим Правилника и разговора о неким темама у пољопривредној производњи у општини Соколац одржано и стручно предавање.

  • Предавање је везано за сточарску производњу, највише за говедарство, на којем је било ријечи о актуелним трендовима у модерном говедарству и производњи млијека – нагласила је она.
Фото: Инфо центар Соколац / Јована Тодоровић

Предавање је одржао Лазар Вујаковић, власник и директор фирме „Натура премиум“ из Новог Сада.

  • Бавимо се исхраном животиња последњих 20 година и имамо производе и нове технологије које се примењују у савременој исхрани говеда и крава. Такође, имамо решења за све врсте микотоксина који се појављују на хранивима. Због климатских промена, веома често сви здравствени проблеми буду проузроковани микотоксинима који долазе са житарица, кукуруза, пшенице, јечма, са трава и детелинско-травних смеша, кабасте хране, силажа и сенажа. Тема данашњег предавања била је микотоксини у интензивној производњи млека и посебно алфатоксин који мере све наше млекаре и прерађивачи млека, који је нарочито штетан за здравље људи. Постоје правилници широм света везано за нивое и концентрацију микотоксина у млеку и сточној храни, којих има преко 500 врста до сада познатих. То је глобалан проблем, а ми нудимо решење односно везивач микотоксина натурасорб. Повратна информација корисника је позитивна, веома су задовољни производима, који нису јефтини али су веома ефикасни и дају резултат – констатовао је Вујаковић.

Током презентације, поменуто је да је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, раније саопштено да аграрни буџет за ову годину износи 180 милиона КМ.

Фото: Инфо центар Соколац

За текућу производњу, биће издвојено 108.270.000 КМ, за подршку дугорочном развоју 56.427.770 КМ, а за системске мјере 15.302.230 КМ. Новина је да од ресорног министарства Српске премија за литар млијека екстра класе предатог мљекарама износи 0,28 КМ, те да су остали услови за премију за једну квалитетну приплодну јуницу у брдско-планинском подручју и за 50 квалитетних приплодних оваца.

Када су у питању измјене и допуне Закона о порезу на доходак у порески систем Српске, уведен је посебан обвезник пореза на доходак од пољопривреде – мали пољопривредник. Мали пољопривредници чији је остварени приход мањи од 12.000 КМ, годишње нису обавезни да плаћају порез, док пољопривредници са приходом од 12.000 КМ до 25.000 КМ годишње плаћају порез 200 КМ на годишњем нивоу, а мали пољопривредници који остваре приход од 25.000 КМ до 50.000 КМ порез на доходак плаћају 400 КМ на годишњем нову.