Друга редовна сједница Борачке организације Општине Соколац

0
202
Фото: Инфо центар Соколац

На данашњем засједању општинске Борачке организације једногласно су усвојени Извјештаји о раду предсједништва Борачке организације општине Соколац, Одбора породица погинулих бораца, Одбора ратних војних инвалида као и Извјештај о раду стручне службе. Разматран је и усвојен Финансијски извјештај за протеклу годину. Представљен је преглед рада за 2023. годину са освртом на сарадњу са привредним субјектима и активности за текућу годину.

Према извјештају Надзорног одбора БО Соколац укупни приходи за прошлу годину износили су 165.806,82 КМ, док су расходи 163.070,33 КМ.

Како је рекао предсједник Борачке организације општине Соколац Љубомир Ерић ово је била Извјештајна скупштина са низом питања и приједлога  на који начин рјешавати питања од значаја у наредном периоду.

  • Мислим да је данас обухваћено много тога значајно за нашу популацију. Кренули смо у „офанзивна дејства“ мислим првенствено на рад у нашој Борачкој организацији. Истакао сам одређене задатке који се односе на Српско војничко спомен – гробље „Нови Зејтинлик“ као и мјесна подручја. Упутићемо и захтјеве министарствима, да се током године не обнављају само два реда гробница, јер зуб врема нагриза и до сада обновљене споменика. Зато тражимо да се ове године обнови комплетно гробље. У плану имамо да упутимо и допис Министарству просвете и културе РС, јер је ово свето мјесто под заштитом државе  да убудуће што више ђака Српске буде упознато са историјом ового мјеста – казао је Ерић.

По питању Финансијског извјештаја Ерић је појаснио да нема мјеста за расипање у Организацији те да се за сваки финансијски издатак врше консултацијате како би  остали позитивни са оним средствима којима располажу.

Према званичним подацима Борачке организације општине Соколац на Војничком спомен-гробљу “Нови Зејтинлик”  почива 961 припадник Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова – навео је предсједник Скупштине БО Жељко Поповић, указујући на чињеницу да се износе погрешни подаци о броју погинулих бораца који овдје почивају.

  • Како стоји у извјештајима Организације, у прошлој години пословало се са позитивним резултатима у поређену са предходним годинама гдје је био забиљежен минус од преко 6.000 КМ због наслијеђених дугова.

Он је истакао да након завршених административних послова крећу са практичним дијелом реализације идеја, које укључују обилазак мјесних одбора и сумирање ситуације као и помагање борачким категоријама.

  • За ову годину имамо правилно постављене циљеве, за шта наравно имамо подршку како локале управе тако и директора ШГ „Романија“ Соколац и Града Источно Сарајево. Са ЈУ Завода за запошљавање РС- Биро Соколац достављен нам је списак незапослене дјеце погинулих бораца. Формирали смо тим како би све учинили да бар њих седам у овој години добије посао.

 

Фото: Инфо центар Соколац

Поред чланова Скупштине БО, другој редовној сједници присуствовали су и посланик у Народној Скупштини Републике Српске Страхиња Башевић, замјеник предсједника Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Шеховац, те свештенство Црквене општине Соколац.

Новим избором руководстава БО Соколац  дошло је до делегирања оних проблема који су били стварни проблеми бораца. Борачка популација нема онакав статус у друштву какав заслужује рекао је народни  посланик у Народној Скупштини Републике Српске Страхиња Башевић.

  • Борачка организација и друге категорије друштва Републике Српске не смију да доживе политичке подјеле. Морамо радити на томе да заштитимо ваше потребе као бораца. Ово је једна важна организација и сви проблеми и питања се морају рјешавати по приоритетима. Морамо радити на култури сјећања и његовању традиције. Млађе генерације су одрођене од колектива и духа српства као и дешавањима у протеклом рату. Дјеца у школама морају научити шта се дешавало у периоду 1992-1995. година– истакао је Башевић.

Башевић је навео да стоји на располагању за све видове помоћи како би се урадило све да ми као Српски народ опстанемо на једној територији и заштитимо оно што је наше. Помоћ треба бити подређена популацији која је дала највеће заслуге да са својом дјецом живимо мирно и слободно.

Фото: Инфо центар Соколац

Замјеник предсједника Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Шеховац који је присуствовао данашњој скупштини је похвалио рад новог руководства.

  • У наредном периоду како сам и обећао кандидоваћу проблеме које сам овдје чуо као и проблеме комплетне регије када је у питању Министрство за рад и борачка питања Републике Српске. Приоритетно је питање „Новог Зејтинлика“ које се мора комплет рапарирати, јер је то мјесто које је од државног интереса Српске. Тражићу да се финансира рад и одржавање самог гробља као и рјешавање осталих питања када је ријеч о демобилисаним борцима  и неправедно осуђеним лицима – закључио је Шеховац.