Сутра промоција романа „Свитање“ Иване Спахић

0
138
Промоција романа "Свитање"

Сутра ће се у Основној школи „Соколац“  са почетком у 12.00 часова одржати промоција романа „Свитање“ аутора Иване Спахић.

Рукопис „Свитање“ добио је „Златну сову“, награду коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево.

Ученици деветих разреда имаће прилику да разговарају о роману који доноси бројна питања.

Откуд зло у људима? Да ли има сванућа након покоља који тијелима недужних напуни јаму? Да ли има живота након губитка најмилијих? Мирни, свакодневни живот тихог радног свијета у селу Пребиловци бива пресјечен страшним злочином. Шта је све крвавом усташком камом заустављено? Чији је поглед угаснуо, чији је осмијех заувијек остао залеђен, чији плач онијемио? Чије су рукице клонуле са мајчиног врата, чија је љубав пресјечена? Приповиједање је тим интензивније што стиже из уста мртве дјевојке кроз уплитање три времена у неразмрсиву плетеницу – вријеме Живота, вријеме Смрти и вријеме Васкрсења. Ефектним епилогом круг живота и смрти ликова се затвара, али се на једном вишем, универзалном нивоу пред њима отварају небеса кроз симболику свитања као оне свјетлости која је надживотна и вјечна.