Спомен соба у Сокоцу вјечни музеј српских страдања

0
315
Фото Инфо центар Соколац

У складу са планом Борачке организације општине Соколац данас је уз несебичну помоћ ученика СШЦ „Василије Острошки“ из Сокоца извршено генерално спремање Спомен собе ове локалне заједнице. Својеврсни музеј који свједочи о страдању бораца Војске РС са подручја Сарајевско – романијске регије у минулом рату – рекао је предсједник Скупштине БО Жељко Поповић.

  • Нас већ у наредном мјесецу чекају најављене посјете Спомен соби људи који одају почаст погинулим припадницима Војске РС. Посебно ме радује чињеница што су ову идеју препознали ученици средње школе наше локалне заједнице. С обзиром на чињеницу да је ово битна категорија културе сјећања сматрамо ако је одзив искрен да постоји нада очивања историје овог народа. Историја која ће се преносити са нас старијих генерација на млађе, које ће бити чувари традиције и обиљежавања важних датума.

Поповић је казао да је у склопу овог сутрета ученицима одржан историјски час. У наредном периоду планирана је посјета Спомен-комплексу Стари Брод као и један час о минулом времену на Спомен гробљу „Нови Зејтинлик“ у Сокоцу за ученике основних и средњих школа Сарајевско – романијске регије.

Ученица Милица Боровчанин истакла је важност млађих генерација да буду упућене и упознате са прошлошћу. Према њеним ријечима историја нажалост помало скрајнута и да ученици не знају довољно о сопственим прецима а још мање о историји свог краја, државе и шире.