ОБИЉЕЖЕН ДАН ВЕТЕРАНА СЛУЖБИ БЕЗБЈЕДНОСТИ РС

0
215
Фото Инфо центар Соколац

На данашњи дан 30. марта 1992. године у Сокоцу  је формирана прва смотра српских полицајаца САО Романија, која је била у саставу некадашње Милиције Српске Републике Босне и Херцеговине. Тридесет двије година од када је министар тадашње Српске аутономне области /САО/ Романија Зоран Цвијетић на стадиону „Бара“ предао рапорт првом министру унутрашњих послова Српске Републике БиХ Мићу Станишићу, а милиционери Српске Републике БиХ/полиције Републике Српске, дали су свечану изјаву након усвајања Устава и Закона о унутрашњим пословима.

Данас се сјећамо 782 припадника МУП-а који су у темеље Републике Српске уградили оно највриједније – своје животе.

Предсједник Подружнице Удружења ветерана служби безбједности РС ( УВСБ РС) Радован Пејић рекао је новинарима да је тог дана у свечаном строју било 230 полицајаца САО Романија. Од тога 70 одсто их је било оспособљено за извршавање посебних задатака.

  • Тог дана су Романијом одјекивале ријечи химне „Боже правде“ . Од тог дана па до данас МУП РС који је формиран на тим слободарским традицијама се све више развија и прераста у једно најбоље организовано министарство у Српској чији припадници се потврђују високопрофесионалним радом у извршавању свих па и најсложенијих безбједоносних задатака.
Фото Инфо центар Соколац

Пејић је истакао да се на овај дан увијек окупе, како би се присјетили својих колега те да приводе крају активности када је ријеч о улици у Сокоцу која ће се звати по Зорану Цвијетићу.

  • Увијек се може рачунати на ветеране служби безбједности који су, без обзира на то колико имају година, увијек спремани, у снази у којој могу, стати на браник отаџбине и сачувати Уставни поредак Републике Српске- навео је Пејић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је подсјетио да је мало средина у то вријеме могло да организује смотру 92. године као што је то учинио Соколац.

  • То је била прва смотра која је одржана 1992. године. Дан када је представљена полиција Српске Републике БиХ у јавност. Легалитет и легитимитет одржавања смотре био је договор представника три националне заједнице у Босни и Херцеговини. У том периоду МУП САО Романије је имао своју зону одговорности од Брчког до Фоче, што је чинило територију половине Републике Српске.
Фото Инфо центар Соколац

Бјелица је навео да је Министарство унутрашњих послова дало велики допринос у одбрани Српског народа и имовине коју је штитило, те упутио апел да сви будемо јединствени и сложни по питању одбране РС и институција. Да се не дозволе подјеле и додатно урушавања уставно-правног поретка Српске Републике.

На Централно спомен-обиљежје на Сокоцу, на коме је уписано 1.250 имена погинулих српских бораца, вијенце су положили: представници Министарства унутрашњих послова РС – Полицијска управа Источно Сарајево, замјеник градоначелника Источног Сарајева Слободан Амовић, начелник општине Соколац Милован Бјелица, представници соколачке Борачке организације и БО „Илиџански борац“ те представници Удружења ветерана служби безбједности РС.