Изабрано ново руководство Удружења спортских риболоваца „Биоштица“

Трајни императив изградња Риболовачког дома

0
148
фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Удружење спортских риболоваца „Биоштица“ је у петак 29. марта одржало редовну извјештајну и изборну Скупштину, на којој је сумирана претходна година, представљен План рада за 2024. годину, изабрани нови чланови Управног одбора, те нови предсједник и потпредсједник Скупштине.

Новоизабрани предсједник Управног одбора Зоран Васић је за „Инфо центар“ навео да су сви извјештаји једногласно усвојени.

  • Изабрано је ново руководство за наредне четири године. Радислав Нешковић изабран је за предсједника Скупштине, а за потпредсједника Славко Плакаловић. Дошло је до мањих измјена у Управном одбору, на чијем сам ја челу као предсједник, док је Огњен Николић замјеник. Управни одбор још чине Милош Чолаковић, Саша Боровчанин и Драган Нешковић – појаснио је Васић.

Додијељене су плакете заслужним појединцима, те људима који нису чланови овог Удружења, али су дали велики допринос и несебичну подршку у досадашњем раду. Поред тога, одређено је да ће отварање риболовне сезоне бити 26. маја.

Он је констатовао да је у наредном периоду најбитнија тачка која се ставља пред све риболовце изградња Риболовачког дома на ријеци Биоштици у рејону Крушевци, гдје се очекује велика подршка од самог чланства.

  • У протеклој години, имали смо 89 чланова, од којих је трећина старија од 65 година или омладина од 14 до 18 година. Чланарина за њих износи 45КМ, док за лица од 18 до 65 година износи 90КМ уз додатну маркицу од 8КМ коју сноси Удружење и поклања свим члановима риболовцима за предстојећу годину. Имали смо једну женску особу и пет лица са инвалидитетом, од прве до четврте категорије – прецизирао је он.
фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Васић је најавио да ће се и ове године покушати преко невладиних организација организовати школа риболова, те подсјетио да је исту прошле године прошло 36 дјеце узраста од 10 до 15 година.

  • Надамо се и даље сарадњи са Шумским газдинством „Романија“ који управљају ријекама од седам метара ширине и који врше експлоатацију дрвених сортимената преко наших водотока, те нам својим уплатама попуњавају буџет. Ми од својих чланарина не би могли да исфинансирамо оно што смо у обавези од ресорног министарства, а то је да имамо једног рибочувара у сталном радном односу – нагласио је Васић и додао да ће се и ове године вршити порибљавање ријека:
  • У сарадњи са колегама из Витеза, ми њима пошаљемо дивљу измријештену пастрмку, а од њих добијемо назад аутохтону млађ, која се врати у ријеку. Прошле године смо то урадили први пут са количином од 15.000 комада. Сматрамо да је то најбољи пут за порибљавање и враћање живота у наше ријеке, тако да ћемо наставити са овом праксом – закључио је Васић.

На поменутој Скупштини Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ разговарано је о проблемима на води и увођењу појачане контроле како би се наставило са преданим радом и очувањем наших бисера ријека Биоштица и Каљина.