Општина Соколац у програму добијања БФЦ сертификата повољног пословног окружења

0
88
Фото: Инфо центар Соколац

Делегација Привредне коморе Републике Српске одржала је данас састанак са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом и сарадницима, на којем је представљен тим који ће у наредном периоду радити на испуњавању захтјева стандарда БФЦ сертификације повољног пословног окружења наше локалне заједнице.

Фото: Инфо центар Соколац

Оливера Радић, руководилац Центра за управљање пројектима у Привредној комори Републике Српске и координатор Програма БФЦ у Републици Српској је након састанка изјавила да је данас у Сокоцу говорила о програму који је прије свега посвећен унапрјеђењу услова пословања на локалном нивоу, на унапрјеђењу сарадње са привредом и локално економским развојем у нашој општини.

  • Циљ програма је унапрјеђење конкурентности рада између јединица локалне самоуправе, побољшање сарадње са привредом и успостављање услова за повећање инвестиција у општини Соколац. Ми у Привредној комори водимо овај програм у сарадњи са Мрежом за повољно пословно окружење Републике Српске, коју чине Министарство управе и локалне самоуправе, Министарство привреде и предузетништва и Савез општина и градова. Овај програм смо почели прије десет година и до сада 16 локалних јединица у РС има овај стандард, а 65 на регионалном нивоу. У сарадњи са општинама радимо на развоју Републике Српске и препознати смо од стране значајних међународних институција као повољан ентитет за пословно окружење. Пројекат је сложен и комплексан, треба испунити десет основних захтјева стандарда, 62 подзахтјева стандарда, велики је задатак пред општином Соколац али смо ми увјерени да ће бити успјешно реализован – навела је она.
Фото: Инфо центар Соколац

Радићева је подсјетила да је општина Соколац раније потписала уговор, те да су проведене и одређене обуке.

  • Данас смо упознали представнике општине Соколац са тимом експерата који ће радити на имплементацији захтјева стандарда. Представљен је први дио програма када ће се направити пресјек стања шта је то што општина испуњава, те којим захтјевима се треба посебно посветити, а након припреме одређених извјештаја слиједи коначна сертификација саме општине, гдје се у оквиру ове сертификације посебно испитује задовољство привреде у сарадњи са општином – додала је она.
Фото: Инфо центар Соколац

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је нагласио да му је била част што је данас угостио делегацију Привредне коморе Републике Српске, те додао да је ово први званични састанак када је у питању израда и рад на добијању сагласности за БФЦ сертификацију.

  • Општина Соколац је прва локална заједница у источном дијелу Републике Српске која приступа изради БФЦ сертификата. Наш задатак је да припремимо податке и идемо у сусрет одређеним промјенама. Неће бити лако доћи до коначног циља, добијања сертификата, али морамо се потрудити да задовољимо стандарде, јер ће то много значити првенствено за привреду наше локалне заједнице – најавио је Бјелица.

Формиран је тим који чине начелници одјељења по овлаштењу начелника општине, као и други запослени у Општини чији је рад неопходан за реализацију овог пројекта. За координатора тима, изабрана је Мирјана Секулић.