Ватрогасци успјели сачувати куће и помоћне објекте од ватрене стихије (ФОТО)

Од почетка године 109 пожара

0
276
фотографија уступљена Инфо центру Соколац

На подручју територије општине Соколац, јуче је евидентирано 11 шумских пожара, који су били изузетно тешки за гашење због цјелокупне ситуације коју је додатно отежавао вјетар.

фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Координатор за стручну обуку и усавршавање Ватрогасног одјељења Соколац Никола Шарац нагласио је да је од почетка године забиљежено 109 пожара, што је алармантан податак, ако се узме у обзир кратак период од три мјесеца.

  • Пожари који су забиљежени јуче, били су углавном шумски, дакле нису у питању пожари суве траве и ниског растиња. Веома су тешки за гашење, поготово уз онакве ударе вјетра какви су били током претходног дана. Морам похвалити сарадњу са Шумским газдинством „Романија“, јер без њихове помоћи, људства и технике, не би било могуће угасити све ове пожаре. Неки локалитети гдје смо имали интервенције јуче су Романија, Јабука и пожари су били заиста у једној разбукталој фази, као и у Кошутици гдје је шумски пожар пријетио селу, али смо успјели спасити викендице и помоћне објекте. У Малуши смо интервенисали два пута, затим у Леави, Расовачи, Боровцу, те у Бијелим Водама и Барама гдје су се синоћ пожаришта гасила до касно у ноћ, када је и мало киша помогла. И на том локалитету су биле у опасности куће и помоћни објекти – навео је он.
фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Према његовим ријечима, узрок пожара је поново људски фактор.

  • Раније сам апеловао да људи не чисте ливаде на овај начин, међутим ово није чишћење приватних имања, ово су све намјерна паљења, тако да смо у сарадњи са Полицијском станицом јуче ангажовали и њихове снаге да нам помогну у откривању починилаца или починиоца. Ријеч је државном власништву или власништву Шумског газдинства „Романија“. У претходним данима, написане су двије казне у Јабуци, јер је Законом о заштити од пожара предвиђена казна за физичка лица до 1.000 КМ. Надам се да ће се то наставити и у наредном периоду како би се смањио овај забрињавајући број пожара на подручју општине Соколац – закључио је Шарац.
фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Поред поменутих шумских пожара, једна интервенција јуче се односила на привредни пословни објекат, пилану у Сокоцу у власништву породице Телетина. Уз брзу интервенцију ватрогасаца, спријечена је већа материјална штета.

фотографија уступљена Инфо центру Соколац