Четврт вијека од битке за Кошаре: Херојскија прича рата на Косову и Метохији (ВИДЕО)

0
178

На данашњи дан прије 25 године снаге ОВК-а, албанске војске и НАТО напале су рејон карауле Кошаре на југословенско-албанској граници.

Напад је био силовит, изненадио је Војску Југославије и ОВК је заузела караулу, али није успјела да дубље продре на Косово и Метохију, што је био основни циљ напада. Војска Југославије имала је 108 погинулих, а ОВК више од 200.

Око 1.500 припадника ОВК, уз подршку албанске артиљерије, НАТО авијације и инструктора напало је рејон карауле Кошаре на фронту ширине неколико километара рано ујутро 9. априла 1999. године. До 9. априла НАТО није гађао Кошаре, али јесте друге положаје на југословенско-албанској граници. Караула је лоцирана на обронцима Проклетија, недалеко од Ђаковице и Дечана.

Извиђачи у непријатељским униформама

У том тренутку на фронту је било нешто више од 100 припадника граничних јединица Војске Југославије. Због жестоких напада из ваздуха, али и диверзија ОВК, већа помоћ није могла одмах да стигне.

Процјена војног врха била је да ће копнени напад највјероватније кренути из Македоније гдје се већ налазило око 16.000 војника НАТО-а, а претпоставке да ће главни напад ићи преко Кошара није било.

Послије пада карауле, стигло је појачање од више стотина припадника Војске Југославије из пјешадијских и специјалних јединица, тако да је линија фронта стабилизована 19. априла и није било већих помјерања до краја рата.

Прислушкивањем радио-веза Војска Југославије је установила да су артиљерију и минобацаче, веома прецизно наводили људи који су говорили италијански и француски. Извиђачи су на непријатељским униформама виђали италијанске, француске, турске, британске и ознаке тзв. АБиХ са љиљанима.

За Војску Југославије није било одмора

Како наводи РТС, на врхунцу борби Војска Југославије имала је око 1.200 војника, а ОВК, са добровољцима и албанским јединицама пет до шест хиљада. Снаге ОВК су ратовале у смјенама, док за ВЈ није било одмора.

Велика концентрација снага на Кошарама коштала је ОВК напуштања многих положаја, јер је утврђено да су много дијелови границе са албанске стране били готово без икакве одбране.

Свијест да уколико падне линија фронта на Кошарама, крећу много озбиљнији сукоби са ОВК и НАТО, са неизвјесним крајем, држала је морал на високом нивоу. Војска Југославије је често ишла у нападе по леденој киши, мразу, магли и снијегу дубине један метар и бранила сваки положај до посљедњег тренутка – што је додатно утицало на пад морала код непријатеља.

Циљ нападача, ОВК, НАТО-а и албанске војске био је да се продре у Метохију и да се снаге Војске Југославије, до тада маскиране и добро сакривене, натјерају на отворену борбу у којој би до изражаја дошла технолошка предност НАТО авијације.

Територија СРЈ коју је згресор успио да заузме била је свега четири километра у ширину и пар стотина до хиљаду метара у дубину.

Бизарне сцене крвавих борби

Током крвавих борби на Кошарама било је и многих бизарних сцена, у које је тешко повјеровати. Дешавало се да људи са обје линије фронта због густе магле залутају у непријатељске ровове и врате се у сопствене, а да их нико не примијети.

Због сталног прислушкивања један резервни официр ВЈ се присјетио америчких Навахо Индијанаца из Другог свјетског рата, и ангажовао двојицу Рома, припадника ВЈ, који су на свом језику радио-везом наводили југословенску артиљерију и минобацаче. До краја рата НАТО и ОВК нису успјели да схвате о чему се ради, јер нису разумјели ромски језик.

Главнину граничних јединица на Кошарама прије битке чинили су војници на редовном одслужењу војног рока који су служили војску од марта 1998. године и имали су углавном по 19 или 20 година. У бици за Кошаре у редовима Војске Југославије борио се велики број добровољаца из земље и иностранства. Осим Руса – Козака из падобранских јединица, у редовима добровољаца били су људи из других европских земаља – такозвани „интернационални одред“ од тридесетак људи чинили су људи из западног дијела Украјине, Финске, Шведске, Данске, Холандије и по један Шкот и Ирац из Велике Британије.

Они су дали животе на Кошарама

Погинуло је 108 припадника војске и добровољаца, а тијела неколико војника никада нису извучена са границе. Данас се на подручју карауле Кошаре налази око 150 гробница погинулих припадника Ослободилачке војске Косова, али се процјењује да је још неколико десетина људи из редова ОВК сахрањено у Албанији, наводи РТС.

Битка за Кошаре је званично завршена 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а повукла са Кошара. Повлачење је за разлику од других дијелова Косова, протекло без икаквих инцидената, а непријатељи су једни друге мирно посматрали.