ПРИХВАЋЕНО ЗАДУЖЕЊЕ ОД 7,6 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ЧЕТИРИ ПСИХИЈАТРИЈСКЕ УСТАНОВЕ- ПРОЈЕКТОМ ОБУХВАЋЕНА СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ЗА ПСИХИЈАТРИЈУ СОКОЛАЦ

0
216

Влада Српске донијела је данас одлуку о прихватању задужења Републике Српске од 7.699.464 евра код Развојне банке Савјета Европе по пројекту реконструкције, изградње и опремања објеката четири психијатријске установе.

Пројектом су обухваћене Клиника за психијатрију Универзитетског клиничког центра Републике Српске, Специјална болница за психијатрију Соколац, Специјална болница за хроничну психијатрију Модрича и Дом за лица са инвалидитетом Вишеград, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Имајући у виду тренутно одобрени износ средстава, реализација овог пројекта одвијаће се кроз фазе, те ће се из одобреног зајма првенствено завршити изградња и опремање Клинике за психијатрију Универзитетски клинички центар Републике Српске.

Влада је сагласна да се сходно преосталим расположивим средствима и према плану Министарства здравља и социјалне заштите, изврши реконструисање и опремање осталих установа обухваћених пројектом.

На данашњој сједници је прихваћена информација о обављеним преговорима са Развојном банком Савјета Европе, као и приједлог оквирног споразума о зајму између ове банке и БиХ, по наведеном пројекту у оквиру којег је за те намјене Банка одобрила 7.699.464 евра.

Из Владе подсјећају да је у оквиру реализације пројекта реконструкције, изградње и опремања објеката четири психијатријске установе, у претходном периоду завршена пројектно-техничка документација за те намјене за четири психијатријске установе за збрињавање особа са проблемима у менталном здрављу у Републици Српској.

Наведено задужење преставља 68,88 одсто од укупног задужења одобреног за БиХ.