Ћосић: Планинарство – потенцијал за додатни развој града

0
55

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, оцијенио је да планинарство представља додатни потенцијал за развој овог града, с обзиром на његов географски положај.

„Источним Сарајевом доминирају планине – Јахорина, Требевић, Романија, Трескавица, а и дијелови Зеленгоре, наслањају се на подручје града“, рекао је Ћосић, који је у Источном Сарајеву присуствовао годишњој Скупштини Планинарског савеза Републике Српске.

Ћосић је навео да о развијености планинарства у Источном Сарајеву, свједочи чињеница, да је на градском подручју активно шест планинарских друштава – у Трнову и Палама по два, на Сокоцу једно, те једно у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи.

„Њихов активизам на терену и сарадња са њима говоре о томе да је и локална самоуправа посвећена овим људима“, додао је Ћосић.

Градоначелник Источног Сарајева подсјетио је да је и Градска управа значајним дијелом финансирала изградњу виа ферата на Романији и Трескавици.

„У континуитету помажемо наша планинарска друштва – њихове активности и изградњу инфраструктуре“, изјавио је Ћосић новинарима.

Према његовим ријечима, планарска друштва имају добру везу и са Градском и са општинским управама, а њихове активности могу бити додатак туристичкој промоцији града Источног Сарајева и цијеле Републике Српске.

„Генерално мислим да планинаре можемо сматрати и туристичким радницма“, рекао је Ћосић.

Он је оцијенио да планинарство отвара огроман простор за комерцијализацију.

„Мислим да је огромно оно што планинарска друштва могу понудити у својим матичним планинарским домовима, у смислу понуде активног туризма и активног начина живота, те да може донијети приход њима, али и отворити пут за запошљавање других људи у дјелатностима које су блиске овим активностима, што може бити значајан сегмент привреде у Источном Сарајеву“, закључио је Ћосић.