ПОДЈЕЛА РЕГРЕСИРАНОГ ДИЗЕЛ ГОРИВА У ТОКУ

Република Српска - Соколац, Рогатица - подстицаји

0
62

На подручју општина Рогатица и Соколац у току је подјела регресираног дизел-горива пољопривредницима за ову годину, рекли су Срни у одјељењима за привреду ове двије општине.

Самостални стручни сарадник за послове у области пољопривреде у Одјељењу за привреду и финансије општине Соколац Рада Зорановић истакла је да је Агенција за аграрна плаћања ресорној служби доставила три обрачуна и електронске спискове свих поетнцијалних корисника регресираног дизел-горива са подручја општине Соколац са одобреним количинама.

„За 410 корисника одобрен је новачни подстицај виши од 300.730 КМ за набавку 375.918 литара регресираног дизел-горива за прољећне и јесење радове у пољопривреди“, појаснила је Зорановићева.

Она је подсјетила да корисници подстицаја регресирано дизел-гориво купују по малопродајној цијени, умањеној за износ регреса од 0,80 КМ по литру, код овлаштених диструбутера који имају споразум о пословно-техничкој сарадњи са ресорним министарством у Влади Републике Српске.

У Одјељењу за привреду општине Рогатица изјавили су Срни да је одговарајућа општинска служба до сада издала потврде за 264.333 литра регресираног дизел-горива, те да очекују још један списак корисника.

Право на регресирано дизел-гориво стичу пољопривредници који су до 15. маја извршили редовно годишње ажурирање података о газдинству у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске усугле и пријавили Пореској управи обавезу доприноса за прошлу годину.

Агенција за аграрна плаћања на основу ових података врши допуну спискова корисника, обрачун и одобрава припадајуће количине регресираног дизел-горива.

Према Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за равој пољопривреде и села за 2024. годину, износ премије је 0,80 КМ по литри горива, а одобрава се 100 литара дизела за један хектар обрадивог пољопривредног земљишта.