ДАНАС СЈЕДНИЦА КОЛЕГИЈУМА

0
58

Колегијум Народне скупштине Републике Српске требао би данас у Бањалуци да утврди дневни ред и термин одржавања посебне сједнице.

Предсједник парламента Српске Ненад Стевандић сазвао је сједницу Колегијума са почетком у 12.00 часова у овалном салону, најављено је из Народне скупштине Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је да у четвртак, 18. априла, у Народној скупштини Републике Српске буде усвојен извјештај Међународне комисије за Сребреницу, а након тога и на присуство великом митингу српског народа на Тргу Крајине у Бањалуци са којег ће бити поручено да су Срби посвећени својој слободи и одбрани своје будућности.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић очекује да ће парламент Српске на сједници у четвртак усвојити извјештај Независне међународне комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године коју је формирала Влада Српске.

Он је навео да ће извјештај, након што га парламент Српске усвоји, бити упућен на све европске и свјетске адресе.

Стевандић је навео да је разговарао са предсједницама свих политичких партија из Републике Српске, те да очекује да ће постићи завидан ниво разумијевања и слоге у вези са усвајањем овог извјештаја у Народној скупштини Републике Српске.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.